NAJSTARIJE STABLO EVROPE NALAZI SE U SRBIJI Dud koji je zasadio naslednik Svetog Save

M. M.

16:00

Zanimljivosti 0

Od 1957. postaje zakonom zaštićeno stablo.

NAJSTARIJE STABLO EVROPE NALAZI SE U SRBIJI Dud koji je zasadio naslednik Svetog Save
Printscreen

 

Spomenik prirode Šam-dud nalazi se u porti Pećke patrijaršije, a njegova starost se procenjuje na oko 750 godina. U pitanju je primerak crnog duda (Morus nigra) koji je naslednik Svetog Save, Sava II, doneo sa puta iz pokrajine Šam u današnjoj Siriji. Verije se da je zasađen negde između 1263. i 1272. godine.

Po predanju ispod ovog duda je 1690. godine tadašnji patrijarh Arsenije III Čarnojević sazvao sabor na kome je odlučeno da srpski narod krene u veliku seobu preko Save i Dunava. Stablo je oštećeno u velikoj oluji 1957. godine kada je prepolovljeno, a grane koje su pale na zemlju su se primile, a iz njih su izrasle nove krošnje. Za Šam-dud se veruje da je najstariji crni dud u evropi, a još je zdrav i plodonosan.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zoran Damnjanović (@zoran_gm67)

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading