PRVA BEOGRADSKA BOLNICA Ustanova u kojoj je otvorena prva gerijatrija na svetu

M. M.

15:00

Zanimljivosti 0

Sredstva za njenu izgradnju skupljena su na balu koji je održan u hotelu "Srpska kruna".

PRVA BEOGRADSKA BOLNICA Ustanova u kojoj je otvorena prva gerijatrija na svetu
Foto: Wikipedia

 

Postavši prestonica i kulturni i privredni centar Srbije Beograd je od običnog utvrđenja i kasabe koja ga je okruživala počeo da poprima obrise ozbiljnog evropskog grada. Počela je regulacija ulica, a nekadašnje prizemljuše su rušene da bi se na njihovom mestu izgradile moderne zgrade i palate od javnog značaja.

Došlo je do priliva stanovništva i ubrzo je došlo do potrebe osnivanja javnih ustanova, od škola i sudova do bolnica. Zanimljiva je priča kako je počela da se pravi prva varoška bolnica sredinom šezdesetih godina 19. veka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vladana Putnik Prica (@vladana.putnik.prica)

Sredstva za njenu izgradnju skupljena su na balu koji je održan u hotelu „Srpska kruna“. Bal je organizovao Odbor beogradskih žena na čijem čelu se nalazila kneginja Julija, a na njemu je održana lutrija kao i prikuplanje priloga. Mnogobrojni gosti priložili su tom prilikom vredne darove. Među darovima bili su zlatni predmeti, nakit, odevni predmeti, slika ruskog cara Nikolaja I, knjiga „Robinson Kruso“, štampana u Budimu, dok su „obični“ ljudi slali suve šljive, duvan, sablje, pa čak i ručno izrađen kavez za ptice.

Mesto za izgradnju je izabrano na periferiji grada, na parceli koju je opštini poklonio knez Mihailo, a i na delu zemlje koju je priložio Ilija Kolarac. Bolnica je izgrađena 1865. godine, počelo se sa njenim opremanjem, a prve pacijente je primila 1881. godine. jedno vreme je njen upravnik bio Laza Lazarević, na čiju je inicijativu otvoren poseban deo za starije ljude, prva gerijatrija na svetu! Laza je obrazloženju vlastima za otvaranje gerijatrije naveo je da „starost nije ni zdravlje ni bolest“ i „da ih je potrebno odvojiti od ostalih“.

Ulica u kojoj se nalazila bolnica dobila je ime Vidinska ulica, a danas se zove Džordža Vašingtona. U ovoj zgradi trenutno se nalazi sedište Srpskog lekarskog društva, Muzej srpske medicine, a privremeno je na ovom mestu i služba medicine rada Doma zdravlja Stari grad.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by read’n’chill (@read_and_chill)

 

Manastir Ostrog

Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!

Zanimljivosti

13:00

4 maj, 2024

Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način

Komentari(0)

Loading