ŠTA SU PETROVDANSKE LILE Narodni običaj koji okuplja i stare i mlade
,,Kuda lile hodile, tuda krave vodile.“
Srbija je prepuna raznih običaja i verovanja koji pokazuju bogatstvo našeg nasleđa. U zapadnoj Srbiji i dan danas se praktikuje zanimljiv običaj, paljenje petrovdanskih lila.
Prvo šta su lile? Lile se prave od kore divlje trešnje ili breze, tako što se prvo oljušti kora nekoliko dana pre praznika Svetog Petra i Pavla, potom se uvije i tako stavi na vrh rascepa jednog štapa, a posle se tako ostavi da se dobro osuši. U sredinama gde nema ovog drveća, lile su se pravile od neupotrebljivih starih gumenih opanaka ili nekog drugog materijala, npr. luč.
U prvi sumrak mladi se okupljaju sa lilama, u centru sela i na većim raskrsncama gde su stariji već naložili veliku vatru sa čijeg plamena se zapale i pojedinačne lile. Zatim počinje interesantna vatrena čarolija kružnog vitlanja iznad glava ili ispred lica. Uz prigodne pesme, zvona i klepetuše, svi zajedno ili po grupama, obilaze selo, kuće, torove, njive, povrtnjake, voćnjake… Od roditelja, rođaka ili komšija dobijaju darove: jaja, kajmak, voće, sir, kolače..Pravilo je da se suviše ne približavaju kućama, štalama i torovima, stogovima sena i ostalim lako zapaljivim stvarima.
Pošto se u svakoj igri postoji i pobednik, tako i u ovoj, pobeđuje onaj čija je lila imala najveći plamen ili najduže gorela.
Paljenje petrovdanskih lila se nalazi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
View this post on Instagram
OVI JUNACI OSLOBODILI SU SRBIJU! Knez MILOŠ je NAREDIO, a oni su pošli u RAT s Turcima, da li znate NJIHOVA IMENA?
Možda među njima ima vaših predaka?
OVO JE POSLEDNJI POTOMAK VUKA KARAŽDIĆA: Umro je 1979. godine, da li ste nekada ČULI ZA NJEGA?
Nakon propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine, Vuk Karadžić je kao i mnogi Srbi iz ustaničke Srbije izbegao u susednu Austriju
Kada donesete kući novu flašu maslinovog ulja iz prodavnice, ovo je prva stvar koju treba uraditi
Za ove korisne primene maslinovog ulja u kući sigurno niste znali.
ISKUSNI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI NAJUKUSNIJA KUPUS SALATA: Ovo ni prave domaćice nisu znale, evo u čemu je caka
Verujemo da o tome nikada niste razmišljali
ZBOG ČEGA BI PERŠUN TREBALO DA BUDE DEO SVAKODNEVNE ISHRANE: Začin koji nije samo dodatak ukusa
Peršun je široko rasprostranjena biljka u američkoj, evropskoj i bliskoistočnoj kuhinji
Komentari(0)