ŠTA SU PETROVDANSKE LILE Narodni običaj koji okuplja i stare i mlade

M. M.

09:00

Zanimljivosti 0

,,Kuda lile hodile, tuda krave vodile.“

ŠTA SU PETROVDANSKE LILE  Narodni običaj koji okuplja i stare i mlade
Printscreen youtube

 

Srbija je prepuna raznih običaja i verovanja koji pokazuju bogatstvo našeg nasleđa. U zapadnoj Srbiji i dan danas se praktikuje zanimljiv običaj, paljenje petrovdanskih lila.

Prvo šta su lile? Lile se prave od kore divlje trešnje ili breze, tako što se prvo oljušti kora nekoliko dana pre praznika Svetog Petra i Pavla, potom se uvije i tako stavi na vrh rascepa jednog štapa, a posle se tako ostavi da se dobro osuši. U sredinama gde nema ovog drveća, lile su se pravile od neupotrebljivih starih  gumenih opanaka ili nekog drugog materijala, npr. luč.

U prvi sumrak mladi se okupljaju sa lilama, u centru sela i na većim raskrsncama gde su stariji već naložili  veliku vatru sa čijeg plamena se  zapale i pojedinačne lile. Zatim počinje interesantna vatrena čarolija kružnog vitlanja iznad glava ili ispred lica. Uz prigodne pesme, zvona i klepetuše, svi zajedno ili po grupama, obilaze selo, kuće, torove, njive, povrtnjake, voćnjake… Od roditelja, rođaka ili komšija dobijaju darove: jaja, kajmak, voće, sir, kolače..Pravilo je da se suviše ne približavaju kućama, štalama i torovima, stogovima sena i ostalim lako zapaljivim stvarima.

Pošto se u svakoj igri postoji i pobednik, tako i u ovoj, pobeđuje onaj čija je lila imala najveći plamen ili najduže gorela.

Paljenje petrovdanskih lila se nalazi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Novinska agencija Beta (@novinska_agencija_beta)

Komentari(0)

Loading