NAJČUVENIJA RASA IZ SRBIJE Štene ovog psa je Vladimir Putin dobio na poklon

M. M.

12:00

Zanimljivosti 0

Stigao je na Balkan sa legijama Aleksandra Velikog, gde se i zadržao.

NAJČUVENIJA RASA IZ SRBIJE Štene ovog psa je Vladimir Putin dobio na poklon
Shutterstock

 

Najpoznatija rasa pasa sa naših prostora je šarplaninac, a najpoznatiji šarplaninac je štene po imenu Paša, poklon predsednika Srbije Vladimiru Putinu. Ali koje je poreklo šarplaninaca i šta ih čini tako posebnim? Kada su se pojavili na balkanskom poluostrvu?

Na osnovu istorijskih podataka, veruje se da preci šarplaninca potiču od Molosa drevnog Tibeta, sa obronaka Himalaja. Sa ove geografske teritorije, molosi su krenuli u beskrajna putovanja sledeći svoje gospodare. Šarplaninac je stigao na Balkan sa legijama Aleksandra Velikog, gde se i zadržao. Ime je dobio po planini gde je najviše odgajan – Šar planina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarplaninec Dogs (@sarplaninecdogs)

Prvi put je prikazan u Ljubljani 1926. godine. Od strane Međunarodne kinološke federacije (FCI) prvi put je priznat kao posebna vrsta ilirskog ovčara, tj. Ilirski ovčarski pas (na osnovu starog imena regiona Ilirija), 1939. godine. A onda, 1957. godine, na zahtev Jugoslovenskog kinološkog saveza (JKS), Međunarodna kinološka federacija (FCI) promijenila je ime u Jugoslovenski ovčarski pas – Šarplaninac.

Osobine

Šarplaninac je impresivan pas, čvrsto građen, ima široke i mišićave grudi, čvrste šape. Njegove lepe bademaste oči imaju dubok i miran pogled, pomalo melanholičan. Dlaka mu je udvostručena bujnom i načičkanom poddlakom. Kratka je na glavi i na prednjem delu nogu. Debeo rep je povijen, ali se ispravlja tokom akcije. Metalno siva i tamno siva su najtraženije boje, mada dlaka može da bude i potpuno bela pa čak i crna.

Prosečna veličina mužjaka: Visina: 65- 80 cm Težina: 40-60 kg

Prosečna veličina ženke: Visina: 65-72 cm Težina: 55-70 kg

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stefan Bös (@stefan.boes.8.3)

O podvizima i izuzetnim osobinama šarplaninca postoje mnog priče, a najpoznatija koja je ispričana je slučaj spašavanja bolesnice.

U jednom selu kod Dragaša, teško se razbolela mlada žena. Bolest je tražila da se žena što pre prebaci u prizrensku bolnicu. Da nezgoda bude još veća, sve se to dešavalo zimi kada je snežni nanos iznosio na pojedinim mestima i preko metar visine.

Od sela pa do prvog mesta gde može doći sanitetsko vozilo bilo je oko deset kilometara. Jedan mladić je brzo doneo odluku: uzeti dva snažna šarplaninca i sa njima pokušati probijanje kroz tu deonicu puta.

Upregnuti u sanke, šarplaninci su vukli bolesnicu preko snežnih nanosa. Psi kao da su znali da treba da pomognu mladoj ženi, sa krajnjim naporom su se probijali kroz visok sneg. Čim su ugledali sanitetska kola, čulo se njihovo veselo lajanje. Činilo se da su bili ispunjeni radošću što su dali svoj doprinos u spasavanju jednog života.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarplaninec Dogs (@sarplaninecdogs)

 

Komentari(0)

Loading