NAJTRAGIČNIJI DOGAĐAJ U ISTORIJI GRADA Eksplozija koja je razorila Smederevo i danas je obavijena velom tajne (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Grad Smederevo je užasno postradao u eksploziji 1941. godine, sve je još pod velom tajne.

Eksplozija u Smederevskoj tvrđavi
Wikipedia

Između 1427. i 1430. godine, na nalog Despota Đurađa Brankovića, izgrađena je Smederevska tvrđava, a kasnije je dodatno ojačana od strane Osmanskog carstva.

Strateški je bila jako važna

Tvrđava je izdržala nekoliko opsada od strane Osmanlija, relativno neoštećena. Međutim, tokom Drugog svetskog rata, pretrpela je ozbiljna oštećenja zbog eksplozije i bombardovanja. 

Nemačke snage su koristile tvrđavu za skladištenje municije, što je narod Smedereva plašilo, pa su se pisale i peticije da se municija izmesti, nažalost to se nije desilo, pa je  5. juna 1941. godine došlo do ove katastrofalne eksplozije koja je teško oštetila tvrđavu i gotovo uništila grad.

Eksplozija je bila toliko snažna da je raznela čitavo Smederevo,  naselja udaljena čak 10 kilometara su pretrpela oštećenja. Veći deo južnog zida tvrđave je uništen, a i obližnja železnička stanica, prepuna ljudi, je takođe razorena.

Posledice eksplozije u Smederevskoj tvrđavi 1941. bile su stravične. Procene žrtava kreću se od nekoliko stotina do 2.500 osoba. Krater koji je nastao usled eksplozije bio je dugačak 50 metara i dubok 9 metara. Veći deo grada Smedereva je razoren.
Prozori su pukli u naseljima oko Smedereva, a potres se osetio i u drugim gradovima kao što su Velika Plana, Bela Crkva, Vršac i Beograd.

Među žrtvama su bili sin i snaha Milana Nedića koji je u to vreme bio predsednik okupacione vlade.

Nažalost, uzrok eksplozije nije rasvetljen do danas. Postoje različite verzije kako je došlo do ove tragedije,  uključujući verziju da su za nju krivi partizani, zatim da je do eksplozije došlo slučajno, postoji verzija koja ukazuje na to da je za nju bio odgovoran sovjetski agent Mustafa Golubić, a jedna baca sumnju i na saveznički avion. Kako bilo, ovaj događaj je jedna od najvećih tragedija u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, koju Smederevci nisu zaboravili.

Tvrđava je trenutno podvrgnuta obimnim radovima restauracije i konzervacije, ona je jedan od najznačajnijih sačuvanih spomenika srednjovekovnih srpskih vladara i Nacionalni je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Komentari(0)

Loading