SRPSKA SVETA GORA Na samo 150 kilometara od Beograda, mesto koje krepi dušu i telo (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Ovčarsko-kablarska klisura je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika I kategorije, a o klisuri se stara Turistička organizacija iz Čačka.

Ovčarsko-kablarska klisura
Shutterstock

Ovčarsko-kablarska klisura je biser zapadne Srbije. Nalazi se na teritoriji Ovčar banje, nedaleko od Čačka, od kojeg je deli svega 18 kilometara. Uvučena je između planinskih masiva Ovčara i Kablara, pa otuda i naziv Ovčarsko-kablarska klisura. Strme strane klisure su uklještene meandrima Zapadne Morave koja protiče kroz klisuru. Klisura je dugačka 20 kilometara, a najveća dubina iznosi 710 metara.

Planine Ovčar i Kablar grade klisuru kroz koju protiče Zapadna Morava. Ona protiče kroz dolinu koju čine četiri kotline, jedna veća klisura, jedno veće suženje i dve suteske. Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi imeđu Požeške kotline na zapadu i Čačanske na istoku. Do 550 metara dubine je usečena u škriljce i krečnjake. Duboka je i meandarska. Paralelno sa usecanjem klisure se vršilo izdizanje planinske mase Ovčara i Kablara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema zapadnoj Moravi, planina Ovčar zajedno sa planinom Kablar, gradi Ovčarsko-kablarsku klisuru. Sa iste te strane, strme padine su pokrivene degradiranom šumom i travom. Planina Kablar se sa svojom nadmorskom visinom od 885 metara, severno od planine Ovčar, nastavlja prema planinama Maljen i Suvobor. Podnožje je bogato oranicama, voćnjacima i pašnjacima.

Srpska Sveta Gora

Na teritoriji Ovčarsko-kablarske klisure se nalaze mnogobrojni Ovčarsko-kablarski manastiri. Trenutno ih ima deset, i pored njih se nalaze dva sveta mesta, sa obe strane Zapadne Morave. Taj kraj zovu i srpska Sveta Gora zbog broja manastira.

Ovčarsko-kablarsku klisuru krase

Manastir Vavedenje – Nalazi se sa desne strane Zapadne Morave. Osnovan je u XII veku, a osnivač je Sveti Simeon.

Manastir Vaznesenje – Nalazi se sa desne strane Zapadne Morave. Veruje se da je sagrađen u XII ili XIII veku, a osnivač je Sveti Simeon.

Manastir Preobraženje – Nekada se nalazio sa leve strane Zapadne Morave, tačnije do 1910. godine. Sada se manastir nalazi sa desne strane Zapadne Morave.

Manastir Svete Trojice – Nalazi se na brdu, sa desne strane Zapadne Morave. Osnovan je u XII veku. Smatra se da su ga izgradili kaluđeri manastira Sretenje.

Manastir Sretenje – Nalazi se sa desne strane Zapadne Morave, ispod samog vrha Ovčara. Osnovan je u XIII veku.

Manastir Blagoveštenje – Nalazi se sa leve strane Zapadne Morave. Osnovan je u XII veku.

Manastir Ilinje – Nalazi se sa leve strane Zapadne Morave, u Ovčar Banji. Osnovan je u 14. veku, a osnivači su blagoveštenjski monasi.

Manastir Jovanje – Nalazi se sa leve strane Zapadne Morave. Osnovan u XIII veku, a osnivač je Sveti Sava

Manastir Nikolje – Nalazi se sa leve strane Zapadne Morave. Osnovan je u XV veku.

Manastir Uspenje Presvete Bogorodice – Nalazi se sa leve strane Zapadne Morave. Osnovan je u XIV veku.

Crkva Savinje – Posvećena Svetom Savi.

Crkva-pećina Kađenica

Ceo predeo je izuzetne prirodne lepote, a kako je veoma blizu prestonice, idealno je da se provede vikend i da se napoji duša i telo.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading