Noćenje za samo 17 evra, a ima nešto što nema ni jedna druga banja u Srbiji

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Svrstava se u banjsko i klimatsko lečilište.

Novi Pazar
Printscreen/Youtube

Novopazarska banja nalazi se samo na 3 kilometra od Novog Pazara, a oko 280 kilometara udaljena je od glavnog grada. Cene smeštaja u ovoj banji i njenoj okolini su vrlo pristupačne. Jedna je od najposećenijih u Srbiji, ima čak 14 izvora hipertermalne vode, a njihova temperatura dostiže pedeset stepeni Celzijusa.

Novopazarska banja je smeštena na severozapadnim padinama planine Rogozne, a grle je još i Kopaonik i Golija. Svrstava se u banjsko i klimatsko lečilište jer ima nadmorsku visinu preko 500 metara. Kasnije su njen lepote koristili Turci, gradeći hamame, ali i prva prenoćišta za korisnike kupatila. Zavod za lečenje i rehabilitaciju obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti je izgrađen nakon Drugog svetskog rata, kada je počelo ponovno ulaganje u ovu banju.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla Foto: Rina
 

Cena smeštaja u Novom Pazaru

Većina posetilaca Novopazarske banje smeštaj iznajmljuje u Novom Pazaru, dok u samom lečilištu uglavnom borave pacijenti radi primanja terapije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ponuda u gradu je zaista bogata. Apartmana ima na dosta na raznim stranicama na internetu, a posebno na Instagramu. Cene se kreću već od 17 evra, a prosečna cena je oko 30 evra. Na primer, prenoćište u jednom manjem pansionu košta 20 evra. Moderno opremljen apartman možete iznajmiti i za 24 evra, a vlasnik je naveo i mogućnost besplatnog parkinga.

Mogu da se nađu i apartmani po ceni od 30 evra, a ukoliko želite i doručak, potrebno je da doplate još 8 evra, stoji na jednoj oglašivačkoj stranici. Cena smeštaja u modernim i luksuznije opremljenim objektima se kreće od 40 evra pa naviše. Čak celu kuću u blizini Novopazarske banje možete iznajmiti već od 50 evra, piše Blic.

Lečenje u Novopazarskoj banji

Novopazarska termomineralna voda i peloid po svom hemijskom sastavu spadaju u kategoriju sumporovitih kiselih hipotermi. Preciznije, u njen sastav ulaze natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i brojni druge materije.

Specijalna bolnica za lečenje mišićnih i neuromišićnih bolesti „Novopazarska Banja“ svrstava se među vodeće rehabilitacione centre u Srbiji, a terapijske procedure sprovode najveći stručnjaci i to na najmodernijim aparatima.

Ovde se uspešno tretiraju stanja posle moždanog udara, kožne bolesti, razni oblici reumatizma (hronični degenerativni, vanzglobni, zapaljivi), problemi sa kičmom (išijas), sportske povrede, ženske ginekološke bolesti (sterilitet, upale). Stanja nakon preloma kostiju i nakon hirurških intervencija, takođe su indikativna, a Novopazarska banja je najviše poznata po uspešnosti lečenja neuroloških oboljenja (neuralgije, oboljenja centralnog ili perifernog nervnog sistema).

Atrakcije u okolini Novopazarske banje

Kada se pomisli na odmor u nekoj banji, prva asocijacija jesu umirujuće kupke i bazeni, ali i šetnja i boravak na čistom vazduhu. Ipak, mnogima je važno da imaju i nadogradnju tog doživljaja u vidu upoznavanja sa kulturno-istorijskom zaleđinom mesta. U tom kontekstu, Novopazarska banja ima toliko toga da ponudi jer je Raška oblast prava riznica.

Prva u moru preporuka za posetu ovoj banji u Srbiji su svakako građevina pod UNESCO zaštitom, odnosno čuveni manastiri Đurđevi Stupovi, zatim i manastiri Sopoćani i Petrova crkva u Rasu. Stari Ras i Stari Jelač ne treba zaobići. Vredi videti i Altum –alem džamiju iz šesnaestog veka, zidine turskog grada, kao i drevni han.

(Bizportal)

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Dvokrevetna soba u ovoj banji košta 1.500 dinara! Nalazi se na samo tri sata od Beograda i prava je oaza mira

Turizam

11:00

13 jul, 2024

Osim prirodnih lečilišta banje se izdižu u sam vrh i zbog prirode koja ih okružuje ali i rekreativnih aktivnosti koje su prilagođene svim uzrastima. Jedna banja iako još uvek nije iskoristila puni potencijal, na dobrom je putu da se uskoro izdigne na sam vrh u posećenosti, posebno po ceni smeštaja koje ne prelaze 2.000 dinara, radi se o Pribojskoj Banji.

Komentari(0)

Loading