Sve čari koje nudi Palić: Odmor kao u raju! (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Jedno od najpopularnijih srpskih izletišta

Sve čari koje nudi Palić: Odmor kao u raju! (FOTO)
Shutterstock

Izletište Palić u Subotici možda je jedno od najpopularnijih mesta za obilazak i odmor kada je reč o našoj zemlji.

To i ne treba da čudi, budući da Palić može da ponudi puno toga svakom posetiocu.

U neposrednoj blizini naselja, nalazi se zaštićeno područje Park prirode Palić, a tu je i popularno Palićko jezero prelepe zelene boje. Jezero je nekad bilo slano, pa se veruje da je Palić ostatak Panonskog mora. Po legendi, tu je pastir Pavle napajao stoku.

Sve čari koje nudi Palić: Odmor kao u raju! (FOTO) Shutterstock
 

Jezersko blato je lekovito, pa je 1845. godine izgrađeno kupatilo i Palić je postao i banja. Polovinom 19. veka, na severnoj obali je uređen prelep park, izgrađeni su hoteli, i tu su još tada imućni Subotičani gradili letnjikovce.

Istovremeno sa završetkom gradnje Gradske kuće u Subotici 15. septembra 1912. godine, otvoreno je novoizgrađeno kupalište sa objektima po kojima se Palić i danas prepoznaje - vodotoranj, Velika terasa i ženski i muški štrand. Vodotoranj je rađen u tzv. sekeljskom stilu. Pored "ljubavnog mosta", tu su od 19. veka "ljubavna aleja" i "ljubavni park".

Izgradnjom Toplog kupatila 1852/54. godine, a zatim i hotela Gornje i Donje trščare 1853/54. godine, utemeljena je banja Palić, i od izletišta Subotičana prerasta u letovalište.

Prolaskom železničke pruge kroz Palić 1869. godine, izmenila se struktura njegovih gostiju, omogućeno je izdizanje Palića iz lokalnog okvira, jači prodor evropskih uticaja kao i olakšan dolazak posetilaca i iz najudaljenijih krajeva Mađarske. Najznačajniji događaj u društvenom životu Palića predstavlja osnivanje Palićkih sportskih igara.

Takmičenja u deset atletskih veština, pojavila su se trinaest godina pre nego što su Olimpijske igre proklamovane na međunarodnom kongresu u Parizu, a petnaest godina pre njihovog obnavljanja u Atini 1896. godine. Organizovao ih je zemljoposednik i sportista Lajoš Vermeš (Vermes Lajos) u svom voćnjaku zapadno od parka. Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio veliki sportski kompleks na nasutom zemljištu uz samu obalu.

Palić Shutterstock
 

Na jezeru je 1885. godine izgrađeno prvo odvojeno muško i žensko kupatilo, dok je sanatorijum za lečenje hidroterapijom podignut 1898. godine.

Za sve one koji žele da pobegnu od gradske gužve, tu su prepoznatljivi etno salaši, a čist vazduh koji dominira ovim mestom može potpuno da vas preporodi. Cveća ima u izobilju, pa vas tokom šetnje opija raskošan miris, a prilike da probate tradicionalna jela nalaze se svuda oko vas...

Palić se može pohvaliti velikim i poznatim zoološkim vrtom uz samo jezero, koji se prostire na oko 15 hektara i dom je za oko 170 različitih životinjskih vrsta.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading