Mesta u Srbiji koja su prelepa za praznično bekstvo, a nisu izvikana i krcata turistima (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Gde otići na odmor u Srbiji za prvomajske i uskršnje praznike - da je lepo, a da nije velika gužva?

Mesta u Srbiji koja su prelepa za praznično bekstvo, a nisu izvikana i krcata turistima (FOTO)
Shutterstock/Vodopad Bigar

Prolećni praznici se bliže i sada je pravo vreme da se lepo osmisli taj mini odmor koji nam sledi. Što se tiče đaka, prolećni raspust ove godine traje od 29. aprila do 6. maja.

Što se tiče odraslih, Praznik rada u Srbiji garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maja – a odmah zatim slede i uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja, što znači da ćemo, s obzirom na to da se ovaj verski praznik u Srbiji obeležava neradno, imati šest vezanih neradnih dana. I eto prilike da se otputuje porodično negde. Zato smo pronašli nekoliko zanimljivih mesta u Srbiji, ali ona koja nisu toliko izvikana i gde nema velikih gužvi kao, recimo, na Divčibarama i Zlatiboru.

Inđija

Moda vam ne bi palo na pamet, ali u Inđiji vredi provesti makar par dana jer tamo ima toliko toga da se vidi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Keltsko selo je tematski turistički kompleks smešten u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije, na ulasku u grad iz pravca Novog Sada.

Mesta u Srbiji koja su prelepa za praznično bekstvo, a nisu izvikana i krcata turistima (FOTO) Printscreen/Youtube
 

Inspirisan životom Kelta na ovim prostorima u III veku pre nove ere, kompleks je zabavno-edukativnog karaktera i namenjen je pre svega deci. Unutar opasanog kompleksa nalazi se nekoliko tipova keltskih kuća, pokrivenih trskom i napravljenih od drveta i blata, koje predstavljaju autentična keltska domaćinstva i zanatske radionice.

U blizini je i Krčedinska ada, prava oaza prirode, jedinstveno mesto koje će vas svakako ostaviti bez daha.

Mesta u Srbiji koja su prelepa za praznično bekstvo, a nisu izvikana i krcata turistima (FOTO) Shutterstock
 

Nije daleko ni Fruška gora, a dobra ideja je i da se otisnete na Dunav i provozate do Tise.

Taorska vrela

Skrivene među Valjevskim planinama, slapove Taorskih vrela nekada su zvali srpskim Plitvicama. Danas je ovaj spomenik prirode prilično zaboravljen, ali ko god da ga poseti uveriće se zašto je ovaj zabačeni kutak pravi biser Srbije.

Taorska vrela Shutterstock
 

Slapovi Taorskih vrela su spomenik prirode i nalaze se u zapadnom delu Srbije, na oko 40 km od Valjeva, u podnožju planine Povlen. Taorska vrela izbijaju u selu Donji Taor, gde se i ulivaju u reku Skrapež, pritoku Zapadne Morave.

U ovom pravom malom raju nekad je bilo čak 12 vodenica, međutim od osamdesetih godina prošlog veka voda je iz ovog izvora preusmerena za grad Kosjerić.

Taorska vrela Shutterstock
 

Od tada vrela, nažalost, huče s manje snage, ali tragovi nekadašnje lepote su i dalje tu.

Danas su tu dve stare vodenice, od kojih je jedna obnovljena i radi, a druga je zarasla u mahovinu i prepuštena zubu vremena. A u podnožju krečnjačkog platoa, sa severne strane oivičenog liticom, iz pećinskog otvora izbija vrelo. Od nataloženih naslaga svud naokolo su brojni slapovi i vodopadi preko kojih možete da trčakarate. Čitav tok se završava vodopadom visine od oko pet metara gde se potok uliva u reku Skrapež.

Inače, ceo valjevski kraj je izuzetno lep i u okolini možete da nađete još zanimljivih mesta koja možda nisu toliko poznata, a svakako su vredna posete.

Rudnik

Jedna od najpopularnijih atrakcija na planini Rudnik je Srpski Holivud. U pitanju je projekat Ivana Jakovljevića, meštanina sela Mutanj, koji se dosetio da privuče pažnju turista. Tu je i Zemlja Čarobnjaka iz Oza kojom prvo prolazite pre nego što dođete do Holivuda.

Ovo mesto je takođe poznato po najvišoj ljuljašci u Srbiji, kao i platformi I LOVE YOU, koju je Ivan napravio povodom desetogodišnjice ljubavi sa svojom ženom. Za posetu Srpskom Holivudu možete izdvojiti i jedan dan i provesti ga u pikniku i uživanju u pogledu na Šumadiju.

Jedan od najlepših vidikovaca na Rudniku sačekaće vas kad se popnete do arheološkog nalazišta Prljuša. To je praistorijski rudnik bakra – malahita. Prva arheološka istraživanja na ovom prostoru započeta su 80-ih godina 20. veka, a pokazalo se da je u pitanju jedan od najvećih praistorijskih rudnika bakra u jugoistočnoj Evropi.

Mesta u Srbiji koja su prelepa za praznično bekstvo, a nisu izvikana i krcata turistima (FOTO) vikipedija/Ostrvica, Rudnik
 

Za one hrabrije, tu je najviša tačka Rudnika – Cvijićev vrh (1.132 m) i posebno interesantna Ostrvica, vulkanska kupa, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 758 metara. Osim što je proglašena za spomenik prirode, na Ostrvici se nalaze i ostaci nekadašnjeg srednjovekovnog utvrđenja koje je po predanju sazidala Prokleta Jerina.

Goč

Vidikovac Krst se izdvaja na Goču zbog širine pogleda koji puca sa drvene osmatračnice. Ako se popnete na vrh, videćete gotovo pola Srbije – u njenom najlepšem izdanju. Trstenik, Kraljevo, Gledićke planine, Rudnik, obrisi Kopaonika, čak i Rtanj – sve ćete to videti sa ovog mesta.

A da vidite fotografiju gočkog jezera Selište, pomisli biste da je reč o promo materjalu za turističke potencijale Švajcarske. Bogata zelena boja vode oivičena četinarima asocira na daleke destinacije, a u stvari je tu, na Goču.

U centru Goča nalazi se i avanturistički centar koji organizuje za vas kvad ture, bicikl ture, streličarstvo i piknik ture na fenomenalnim lokalitetima planine.

Gružansko jezero

Nestvarno lepo i prostrano, Gružansko jezero je idealno stanište mnogih vrsta ptica i riba. Ovo jezero često nazivaju šumadijskim morem jer u celoj Šumadiji ne postoji veća vodena površina. Vazduh oko jezera je čist, a priroda predivna, pa su mogućnosti za uživanje tu brojne, od veslanja do ribolova.

Okolina je prava prirodna oaza gde se može šetati, planinariti. Oko jezera se nalaze uređene staze, puteljci i putevi, pa svi koji vole da šetaju, džogiraju ili voze bicikli mogu da pronađu svoju omiljenu stazu.

A nedaleko odatle je Kragujevac gde možete da posetite akvarijum na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Na oko 400 kvadrata nalazi se više od 350 staklenih akvarijuma i terarijuma, sa oko 600 biljnih vrsta i životinja. Tu je smeštena flora i fauna iz svih delova sveta, pa čak i tropskih područja Afrike, Južne Amerike i Australije. Posebna vrednost akvarijuma je i to što se u njemu čuvaju razne ugrožene vrste, među kojima je crna umbra, riba koju je otkrio Josif Pančić, a koja je danas u izumiranju. Definitivno najveće oduševljenje posetilaca izaziva afrička kandžasta žaba – živ albino fosil, žaba bez pigmenta.

Pirot

Od divlje i prelepe Stare planine, preko manastira i spomenika, izuzetnog folklornog nasleđa, divnih ljudi i izuzetne gastronomije – Pirot ima sve.

Mesta u Srbiji koja su prelepa za praznično bekstvo, a nisu izvikana i krcata turistima (FOTO) WIKIMEDIA COMMONS/Vodopad Tupavica, Djordje Markovic
 

Za početak, tu je Stara planina. Ako nekada zamišljate velike i prostrane planinske padine i pašnjake koji izgledaju kao iz bajke, pronaći ćete ih na ovoj planini. Ona obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje šumskim stazama. Gde god se okrenete videćete planinske potoke, slapove, a ako se potrudite, pronaći ćete i veličanstvene vodopade po kojima je Stara planina čuvena – čak trećina vodopada u našoj zemlji nalazi se na zapadnoj strani Stare planine.

Peglana kobasica i kačkavalj su ono što svako proba kad dođe u Pirot, ali nemojte nikako propustiti ni Muzej Ponišavlja.

Pirotski muzej smešten je u kući nekadašnjeg trgovca Hriste Jovanovića, poznatijeg kao Mali Rista, koji je bio veoma imućan i cenjen. Kada prođete kroz kapiju, imaćete utisak kao da ste već bili na tom mestu – tu su snimani Zona Zamfirovae i Ivkova slava. Videćete unutra pravo blago, od čega su najdragoceniji primerci pirotskog ćilima.


U ovom kraju vredi videti i Zavojsko jezero, ali i Gostušu, staroplaninsko selo arhaične arhitekture zbog koje ga zovu i Kameno selo i koje čuva stare običaje i kulturu.

(Nova)


Komentari(0)

Loading