BANJA KOJA POSTAJE SVE ATRAKTIVNIJA ZA ODMOR Lečilište u blizini Kopaonika koje su Rimljani obožavali, a sada je prava turistička atrakcija (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Blizina planine Kopaonik i prijatna klima, ali i nadmorska visina na kojoj se ovo lečilište nalazi, čine Jošaničku banju sve atraktivnijom destinacijom, kako za odmor, tako i za lečenje.

Jošanička banja
Shutterstock

 

Smatra se da su lekovite vode na ovom području obožavali Rimljani, ali da su ih i Osmanlije obilato koristile.

Samim tim što je temperatura vode u Jošaničkoj banji 77 stepeni Celzijusove skale, jasno je zbog čega važi za lečilište sa najtoplijom vodom na tlu Starog kontinenta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Blizina planine Kopaonik i prijatna klima, ali i nadmorska visina na kojoj se ovo lečilište nalazi, čine Jošaničku banju sve atraktivnijom destinacijom, kako za odmor, tako i za lečenje.

Smatra se da su za lekovite vode na ovom području znali još Rimljani, ali da su ih i Osmanlije obilato koristile. Ipak, tek nakon što je rekonstruisano Staro kupatilo i Novo kupatilo, ali i izgrađen kej, kao i Blatno kupatilo, te uređen park, može se govoriti o razvoju turističkih potencijala ove banje, navodi TO Raška.

Šume crnog bora

Jošanička banja TO Raška
 

Priroda je, čini se, bila i više nego darežljiva prema Jošaničkoj banji i njenoj okolini. Obilje zelenih površina i šuma može se videti kako na području samog lečilišta, tako i u njegovoj blizini.

Vrsta poznata kao banjski borjak, odnosno crni bor, dominira tim područjem, uzevši u obzir da, prema podacima sa zvaničnog sajta TO Raška, zauzima površinu tek nešto manju od 30 hektara.

Posebno u kotlinama u blizini Jošaničke reke mogu se videti vrbe, grab i topole, dok se na tom području sreću i crni jasen i cer, ali na znatno manjim površinama. Očekivano, mogu se videti i brojne lekovite biljke, ali i šumsko voće.

Okolina ovog lečilišta bogata je i životinjskim svetom, budući da izuzev lisica, vukova i zečeva, tu obitavaju i divlje svinje, veverice i lasice, ali i brojne vrste ptica. Većina pomenutih životinjskih vrsta obitava na uzvišenjima koja se nalaze u okolini Jošaničke banje.

Šta leče vode Jošaničke banje?

Jošanička banja TO Raška
 

 

Ukupno pet izvora lekovite i izuzetno tople termomineralne vode nalazi se na području Jošaničke banje. Izuzev kalijuma i kalcijuma, vode ove banje sadrže i natrijum i fluor, ali i sulfate i hidrokarbonate, ističe “Raskaturizam”.

I upravo zbog temperature koju vode ove banje imaju, osim za kupanje, mogu se koristiti i za inhalaciju i ispiranje, ali i za orošavanje.

Izuzev za oboljenja lokomotornog aparata i različita kožna oboljenja, vode Jošaničke banje se koriste i za karidovaskularna i ginekološka oboljenja, kao i za neurološka oboljenja poput išijalgije ili periferne, odnosno centralne neuralgije. Takođe se smatra da mogu biti korisne kod osoba koje pate od anksioznosti, ali i od psihosomatskih neuroza, te od blažeg oblika opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading