Da li ste obišli ovo selo? Smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji FOTO

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Na zapadu Srbije u okviru Eparhije žičke nalazi se Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Kosjeriću.

Da li ste obišli ovo selo? Smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji FOTO
FOTO:RINA/Krajputaši, Kosjerić

Mnogi su se zapitali zašto baš ovakav naziv, ali odgovor se krije upravo u samom nastanku ove opštine Zlatiborskog okruga. Razlog naziva "crnogorsko" je spomen na poreklo stanovništva ovog kraja. Smatra se da je Antonije Kosijer koji je iz Crne Gore na ovo područje došao sa suprugom i svoja tri sina, jedan od prvih stanovnika. Zatim su, kako se navodi u pojedinim dokumentima, došli Jovan Baranin iz sela Bare i njegova sestra sa sedam sinova, a kasnije su pristigli i doseljinici iz sela Divci kod Kolašina. Po Antonu Kosijeru upravo je Kosjerić i dobio ime.

Crkva Svetog Đorđa Foto: Rina
 

"Arhijerejsko namesništvo crnogorsko sa sedištem u Kosjeriću obuhvata šest parohija i pet crkvenih opština. Tu se nalazi i po mnogo čemu posebna crkva brvnara posvećena Svetom Đorđu u selu Seča Reka, za koju se smatra da je podignuta još u 15. veku. Turci su je palili u nekoliko navrata, a pretpostavlja se da je nakon paljenja crkva već 1809. godine obnavljana, a da je 1812. dobila današnji izgled", kažu iz Turističke organizacije Kosjerić.

Crkva Svetog Đorđa u Sečoj Reci proglašena je spomenikom kulture od velikog značaja, gradili su je čuveni Osaćani, a za razliku od drugih crkava brvnara, ona ima poprilično razvijen enterijer. Crkva poseduje vrednu riznicu sa brojnim dragocenostima, u kojoj je jedan od najstarijih predmeta srebrni putir darovan crkvi iste godine kada je ona i podignuta. Ono po čemu je ova stara bogomolja takođe specifična jesu spomenici krajputaši koji se nalaze u porti crkve. Oni su podignuti nastradalima u ratovima između 1912. i 1918. godine.

Da li ste obišli ovo selo? Smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji FOTO FOTO:RINA/Krajputaši, Kosjerić
 

"Ove spomenike podigle su porodice onih koji se iz ratova nikada nisu vratili kućama. Karakteristični su po tome što na njima nema prikaza vojnika-ratnika sa oružjem, što je najčešći slučaj u većini primera podizanja krajputaša. Oni su ovde ukrašeni živim bojama i pored uklesanog teksta, stilizovanog krsta, samo poneki je ukrašen floralnim motivima. Visoki su oko metar. Zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa predstavljaju istorijsku celinu i vrlo često putnici namernici dolaze da ih obiđu", rekli su u Turističkoj organizaciji ove opštine.

Selo Seča Reka od Kosjerića je udaljeno oko devet kilometara, a od Beogarad oko 160. Ušuškano je u prelepoj prirodi i smatra se pionirom u razvoju seoskog turizma u Srbiji. Ima oko 1100 stanovnika u 332 domaćinstva i dobitnik je nagrade Turistički cvet pre nekoliko godina. Kroz selo protiče reka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading