Gvozdenim putem stiže se u pećinu četničkog komandanta, a zatim penje na sam vrh: Nestvaran pogled sa Jerininog grada na Mučnju

16:00

Turizam 0

Vidikovac svakog vikenda pun posetilaca

Mučanj
rina

Na preko 1500 metara nadmorske visine smestio se nestvarni vidikovac na planini Mučanj, sa kog puca pogled na čitav ivanjički kraj, ali seže i do planine Jelice, Ovčara, Gradine dok se u dolini vidi jedna od dve najčistije reke u Srbji, Veliki Rzav. Postaljanje platforme na vrhu poznatom i kao Jerinin grad ovo mesto postalo je jedno od popularnijh lokacija u Zapadnoj Srbiji.

- Podignut je pre četiri godine, i do tada veliki broj turista iz zemlje, ali i iz svih zemalja regiona dolazi ovde na Mučanj. Pogled je zaista spektakularan, jednostavno ne može se napraviti loša fotografija. Postavljeni su i putokazi koji vode do ovog lokalitetai obeležena je pešačka staza koja olakšava posetu svim turistima, kaže za RINU Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Mučanj rina
 

Kako bi se upotpunila turistička ponuda na planini Mučanj postavljena je i Via Ferata, takozvani gvozdeni put namenjen planinirima avanturistima koji na sam vrh žele da se popenju na malo drugačiji i teži način.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Dužina sajle je 500 metara, visenska razlika je 200 metara. Penjanje od podnožja do vrha traje oko dva sata, a ova Via Ferata dostupna je kako iskusnim planinarima, tako i rekreativcima, ali naravno uz pomoć i podršku instruktora. U bogatstvu kraških reljefa ove planine najviše se ističu pećine. Ispod Glatke stene, na nadmorskoj visini od 1224 metara, dobro sakrivena, nalazi se jedna od najpoznatijih – pećina četničkog komandanta Bože Javorca. Tu će sada svi koji se odluče na avanturu ovim gvozdenim putem moći da predahnu, a zatim nastave put prema vrhu", rekao je Janko Grbić direktor TO Ivanjica.

Mučanj rina
 

Prema legendi ime Mučanj ova planina je dobila po vrlo teškom i mučnom usponu Svetog Save na sam njen vrh. Kako narodna verovanja dalje govore, na mestu gde je odmarao nalazio se izvor vode, koji i danas tu postoji. U narodu je ta voda poznata kao lekovita, pa je ovo mesto često posećeno od strane vernika i putnika namernika.

 

Komentari(0)

Loading