Srpske planine su pune lekovitih voda: Veruje se da voda sa Ravne gore zaceljuje rane FOTO

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Nadaleko je poznato da je Šumadija prepuna izvora zdrave i pitke vode, a u budućnosti bi baš to možda moglo biti naše najveće bogatstvo, ako se ima u vidu da se u brojnim državama sveta kupuje flaširana voda za piće.

selo brajići
Foto: Rina

Osim što je odlična za svakodnevnu upotrebu, na pojedinim planinama u srcu Srbije nalaze se izvori za koje se od davnina veruje da su lekoviti.

Jedan od njih sakriven je u visovima Suvobora, dva kilometra od sela Brajići, koje je čuveno po tome što su se upravo tu jedini put oči u oči sreli Tito i Draža.

"Izvor je skriven duboko u šumi, vrlo teško je do njega doći. Kad je sneg to je gotovo i nemoguće. Godinama se veruje da leči od tuberkuloze, pomaže slabovodima. Voda je čak proglašena svetom i u narodu se još zove i Hristova voda. Jedan meštanin koji je pre nekoliko decenija bolovao od tuberkuloze, dok je čuvao ovce pio je samo vodu sa tog izvora. Kad je otišao kod doktora, rekao mu je da je bolest nestala kao rukom odnosena. Devojci koja je imala otvorene rane, umivajući se ovom vodom one su brzo zacelile", kaže Rajo Petrović meštanin sela Brajići.

selo brajići Foto: Rina
 

Od tada narod okolnih sela, najviše tokom letnjih meseci, ovde pristiže sa flašama i bidonima kako bi nasuli vodu, popili je ili se njom umili. To verovanje sačuvalo se sve do danas, kad takođe dolaze putnici namernici u potrazi za zdravljem. Najviše ljudi ima za Mladu nedelju, tada kažu da je voda najlekovitija.

Iz svetog izvora, nazvanog Hristova voda, svakog minuta izbija 20 litara vode, pa je ovo mesto poprilično izdašno. Bio je često zatrpavan, ali je voda svojom snagom ponovo izbijala na površinu. Da je ovde nekada dolazilo puno sveta, svedočila je i gomila novčića na njegovom dnu. Meštani kažu da su jednom siromašni đaci uzeli taj novac, ali da su se kasnije udavili u iznenadnoj bujici.

"Posle Drugog svetskog rata ovaj izvor bio je pod zaštitom policije, koja je na ovom mestu dežurala danonoćno, pošto su branili da se voda nosi. Čuvar koji je bio iz tog sela i nije komšijama hteo da zabrani da toče lekovitu vodu, čak je odslužio i zatvorsku kaznu", kaže Petrović.

Sveti izvor kod Brajića ipak nije jedini na teritorii Gornjeg Milanovca čija voda se smatra lekovitom. Tu su i Savina voda na Savincu, kao i izvori u Brđanima i Gornjoj Crnući, pa se može reći da se u ovom delu Srbije možda krije izuzetan potencijal za razvoj banjskog turizma.

@lepotesrbijee Ako ste ljubitelj izvornih prirodnih lepota, što pre se uputite ka Kučajskim planinama i posetite vodopad Prskalo! #vodopadprskalo #lepotesrbije #srbijainstagram #srbija #fypシ #foryoupage #fypシ゚viral ♬ original sound - LepoteSrbije

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading