SVETA VODA SA RAVNE GORE POMAŽE SLEPIMA: Izvor blizu sela gde su se jedini put oči u oči sreli Tito i Draža

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Neverovatno bogatstvo Srbije, naše planine pune lekovitih izvora. Ovaj izvor je posle Drugog svetskog rata bio pod zaštitom policije kako voda ne bi bila odnošena.

SVETA VODA SA RAVNE GORE POMAŽE SLEPIMA: Izvor blizu sela gde su se jedini put oči u oči sreli Tito i Draža
Foto: Rina

Nadaleko je poznato da je Šumadija prepuna izvora zdrave i pitke vode, a u budućnosti bi baš to možda moglo biti naše najveće bogatstvo, ako se ima u vidu da se u brojnim državama sveta kupuje flaširana voda za piće. Osim što je odlična za svakodnevnu upotrebu, na pojedinim planinama u srcu Srbije nalaze se izvori za koji se od davnina veruje da su lekoviti.

Jedan od njih sakriven je u visovima Suvobora, dva kilometra od sela Brajići koje je čuveno po tome što su se upravo tu jedini put oči u oči sreli Tito i Draža.

„Izvor je skriven duboko u šumi, vrlo teško je do njega doći. Kad je sneg to je gotovo i nemoguće. Godinama se veruje da leči od tuberkuloze, pomaže slabovodima. Voda je čak proglašena svetom i u narodu se još zove i Hristova voda. Jedan meštanin koji je pre nekoliko decenija bolovao od tuberkuloze, dok je čuvao ovce pio je samo vodu sa tog izvora. Kad je otišao kod doktora rekao mu je da je bolest nestala kao rukom odnosena. Devojci koja je imala otvorene rane, umivajući se ovom vodom one su brzo zacelile", kaže za RINU Rajo Petrović meštanin sela Brajići.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od tada narod okolnih sela, najviše tokom letnjih meseci, ovde pristiže sa flašama i bidonima kako bi nasuli vodu, popili je ili se sa njom umili. To verovanje sačuvalo se sve do danas, kad takođe dolaze putnici namernici u potrazi za zdravljem. Najviše ljudi ima za Mladu nedelju, tada kažu da je voda najlekovitija.

Iz svetog izvora, nazvanog Hristova voda svakog minuta izbija 20 litara vode, pa je ovo mesto poprilično izdašno. Bio je često zatrpavan, ali je voda svojom snagom ponovo izbijala na površinu. Da je ovde nekada dolazilo puno sveta, svedočila je i gomila novčića na njegovom dnu. Meštani kažu da su jednom siromašni đaci uzeli taj novac, ali da su se kasnije udavili u iznenadnoj bujici.

"Posle Drugog svetskog rata ovaj izvor bio je pod zaštitom policije, koja je na ovom mestu dežurala danonoćno, pošto su branili da se voda nosi. Čuvar koji je bio iz tog sela i nije komšijama hteo da zabrani da toče lekovitu vodu, čak je odlužio i zatvorsku kaznu", kaže Petrović.

Sveti izvor kod Brajića, ipak nije jedini na teritorii Gornjeg Milanovca čija voda se smatra lekovitom. Tu su i Savina voda na Savincu, kao i izvori u Brđanima i Gornjoj Crnući, pa se može reći da se u ovo delu Srbije možda krije izuzetan potencijal za razvoj banjskog turizma.

Kako doći do sela Brajići, pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading