Ovde se čuva krst patrijarha Pavla: Izlečio se od tuberkuloze i započeo svoju duhovnu misiju

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

U manastiru Vujan na istoimenoj šumadijskoj planini između Čačka i Gornjeg Milanovca, kroz istoriju hodočastili su mnogi hrišćani, a najpoznatiji je po tome što je u njemu boravio i izlečio se voljeni patrijarh srpski gospodin Pavle.

Ovde se čuva krst patrijarha Pavla: Izlečio se od tuberkuloze i započeo svoju duhovnu misiju
Printscreen

On je tada do bogomolje prolazio peške šumovitim stazama, koje se danas nazivaju upravo Staze patrijarha Pavla ili staze zdravlja i izlečio se od tuberkuloze 1946. godine.

"Pričali su mi da je tim putem išao peške od manastira do lekara u banju Gornju Trepču. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti", priča stari meštanin sela Gornja Trepča.

Manastir Vujan je sagrađen u 13. veku, a obnovio ga je deda srpske kraljice Drage Obrenović, supruge poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića, koja je Srbijom vladala do 1903. godine. Iako su mu lekari predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je isceljenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst, koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo, meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

"To je staza zdravlja i staza isecelenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir", kaže meštanin.

Staza koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornju Trepču dugačka je 4,5 kilometara i predstavlja prirodnu oazu na obroncima Vujna, a skoro je dobila novu signalizaciju kako bi put bio olakšan svim putnicima namernicima.

Danas, put do ove male srpske svetinje u potpunosti je asfaltiran. U pitanju je deonica od Ibarske magistrale do manastira u dužini od 4,2 kilometra, a finansiralo ju je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

"Veliki značaj za sve meštane Čačka i Gornjeg Milanovca, ali pre svega, značajan je za sveštenstvo manastira Vujan i sve one koji ga posećuju, a njih nije malo, znajući da se u ovom manastiru nalazi nadaleko poznati vujanski krst patrijarha Pavla, kao i da se patrijarh baš u Vujnu lečio tokom Drugog svetskog rata", kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Planina Vujan izdvaja se po svojim prirodnom lepotama u jugozapadnoj Šumadiji, a njen najviši vrh je Veliki Vujan. U manastiru počiva telo poznatog srpskog ustanika iz vremena Drugog srpskog ustanka i saborca kneza Miloša Obrenovića, Lazara Mutapa.

@lepotesrbijee Da li ste znali gde se nalazi rodna kuća Vuka Stefanovića Karadžića? 🏠 #lepotesrbije #vukstefanovickaradzic #trsic #selo #srbija #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading