Zaboravljena čuvena banja: Nekada je pola bivše Jugoslavije ovde tražilo spas za razne bolesti

Lepote Srbije

17:00

Turizam 1

Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelice, na desnoj obali reke Zapadne Morave. Najbliži grad ovoj banji je Čačka udaljen svega 17 km. Ovom banjom protiče protiče reka – Daćinac na kojoj se nalaze termalni izvori lekovite mineralne vode koji su glavna atrakcija ovog mesta. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m.

Slatinska banja
Rina

Nekada je Slatinska banja važila za mesto koje morate posetiti ukoliko imate određenih zdravstvenih problema. Meštani se hvale kako je ovo mesto bilo nezaobilazna destinacija u bivšoj Jugoslaviji. Vrvilo je od gostiju koji su tražili a mnogi i pronašli rešenje za svoje zdravstvene probleme.

Meštani su to znali da iskoriste i mogli su da žive od turizma i izdavanja smeštaja, danas, situacija je skoz suprotna, gotovo da nema više turista, niti ljudi koji traže lek za svoje bolesti, Slatinska banja nažalost prepuštena je zubu vremena.

Lekovita svojstva Slatinske Banje

Mineralne vode Slatinske Banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Najvažniji elementi ovih mineralnih vodu su: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor. Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske banje, ona sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Temperatura mineralne izvorske vode Slatinske banje iznosi 16,8°C. Slatinska Banja se preporučuje za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma pri čemu je neophodno vršiti dogrevanje vode u kupatilima.

U blizini Slatinske banje nalazi se nepokretno kulturno dobro Seoski čardak, koji je proglašen za spomenik kulture, zaštićena stabla starog hrasta.

Kako stići do Slatinske banje

Od Beograda do sela Slatinske banje koje se nalazi u blizini Čačka možete doći na sledeći način;

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Tagovi:

Komentari(1)

Loading
SrBin

20.11.2023 15:45

Od kad je Čačak u Bosni? Pogledajte šta stavljate u članke i šta pokazuje te na mapama