Zaboravljena čuvena banja: Nekada je pola bivše Jugoslavije ovde tražilo spas za razne bolesti

Lepote Srbije

17:00

Turizam 1

Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelice, na desnoj obali reke Zapadne Morave. Najbliži grad ovoj banji je Čačka udaljen svega 17 km. Ovom banjom protiče protiče reka – Daćinac na kojoj se nalaze termalni izvori lekovite mineralne vode koji su glavna atrakcija ovog mesta. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m.

Slatinska banja
Rina

Nekada je Slatinska banja važila za mesto koje morate posetiti ukoliko imate određenih zdravstvenih problema. Meštani se hvale kako je ovo mesto bilo nezaobilazna destinacija u bivšoj Jugoslaviji. Vrvilo je od gostiju koji su tražili a mnogi i pronašli rešenje za svoje zdravstvene probleme.

Meštani su to znali da iskoriste i mogli su da žive od turizma i izdavanja smeštaja, danas, situacija je skoz suprotna, gotovo da nema više turista, niti ljudi koji traže lek za svoje bolesti, Slatinska banja nažalost prepuštena je zubu vremena.

Lekovita svojstva Slatinske Banje

Mineralne vode Slatinske Banje spadaju u red hladnih sumpornih voda, koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Najvažniji elementi ovih mineralnih vodu su: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor. Na osnovu hemijskih analiza voda Slatinske banje, ona sadrži sumporvodonika više nego ostale banje u Srbiji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Temperatura mineralne izvorske vode Slatinske banje iznosi 16,8°C. Slatinska Banja se preporučuje za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma pri čemu je neophodno vršiti dogrevanje vode u kupatilima.

U blizini Slatinske banje nalazi se nepokretno kulturno dobro Seoski čardak, koji je proglašen za spomenik kulture, zaštićena stabla starog hrasta.

Kako stići do Slatinske banje

Od Beograda do sela Slatinske banje koje se nalazi u blizini Čačka možete doći na sledeći način;

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Tagovi:

Komentari(1)

Loading
SrBin

20.11.2023 15:45

Od kad je Čačak u Bosni? Pogledajte šta stavljate u članke i šta pokazuje te na mapama