Najlepši dvorci Vojvodine: U jednom tvrde da još viđaju duh žene s dugom plavom kosom

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Ne treba da idete daleko da biste osetili romantiku prošlih vremena i duh raskoši u kojoj su živele plemićke porodice - dovoljno je da krenete u jednu vožnju po Vojvodini.

Najlepši dvorci Vojvodine: U jednom tvrde da još viđaju duh žene s dugom plavom kosom
Shutterstock

Mnogima je prva asocijacija Fantast dvorac Dunđerskih, ali po Vojvodini je „rasuto“ više od šezdeset veličanstvenih dvoraca i vila. Neki su nažalost odavno prepušteni vremenu, a među svojim zidinama čuvaju legende o plemićkim porodicama, balovima, velikim ljubavima i velikim tragedijama. Sajt Dvorci.info daje mapu dvoraca i vila koje putovanje Vojvodinom čine bajkovitijim, a mi vam predstavljamo još neke od najlepših i najpoznatijih.

Dvorac Špicerovih, Beočin

Dvorac Špicerovih je izgrađen 1892. po projektu Steindala Imrea, a Ede Špicer bio je jedan od vlasnika Beočinske fabrike cementa. U arhitektonskom kulturnom nasleđu Vojvodine ovo zdanje predstavlja jedinstven primer eklektične arhitekture – zastupljeni su stilovi od romantike, gotike, preko renesanse i baroka, do jugendstila, art nuvoa i secesije. Dugo je napušten, poprilično raspadnut, zatvoren za javnost i slučajnim prolaznicima više će ličiti na kuću duhova nego na dvorac. Međutim, čak i kao ruina, u detaljima nudi fantastično svedočanstvo svog nekadašnjeg sjaja.

Najlepši dvorci Vojvodine: U jednom tvrde da još viđaju duh žene s dugom plavom kosom Shutterstock
 

Dvorac Kapetanovo, kod Starog Leca

Kapetanovo je 1904. godine sagradio župan Botka Bela po uzoru na srednjevekovne građevine. A ubrzo je u njegove zidine udahnuta i legenda o plavom pramenu. Po njoj je vlasnik dvorca imao dve ljubavi – svoju prelepu suprugu Emu i kocku, kojoj nije mogao da se odupre. Kada je zbog druge izgubio dvorac, Ema se popela na najvišu kulu, polila benzinom i zapalila. Od nje nije ostao čak ni pepeo, samo jedan plavi pramen kose koji i danas, priča se, lebdi oko zamka… Legenda kaže da se svakog drugog avgusta, na svetog Iliju, noću pojavljuje u jednoj od soba zamka senka žene sa dugom plavom kosom koja gleda u banatsku ravnicu, a kada kose travu oko zamka, na kosama i grabljama se umesto trave ponekad nađe pramen plave kose.

dvorac kapetanovo Shutterstock
 

Dvorac Ilion, Sremski Karlovci

Palata barona Rajačića građena je u prvoj polovini 19. veka, a današnji izgled dobila je 1920. godine. Na kolskoj kapiji nalazi se prepoznatljivi grb Rajačića, a iznad srednjeg prozora na spratu u središnjem delu piše: Ilion. U dvorištu dvorca se nalazi česma Patrijarhovac, posvećena Bogojavljenju, a izgrađena je 1864. godine. Danas je zgrada Gradski muzej Sremskih Karlovaca sa etnološkom zbirkom predmeta, sobom i kuhinjom s kraja 19. veka.

Dvorac Stratimirovića/Dunđerskih, Kulpin

Kompleks od dva dvorca klasicističkog stila sagrađen je za porodicu Stratimirović, koja je bila vlasnik 120 godina, da bi ga početkom 20. veka kupio Lazar Dunđerski. Veliki dvorac izgrađen je početkom 19. veka, ali izgled dvorca pre rekonstrukcije 1912. godine nije sasvim poznat i nema poznatih podataka o projektantu i graditeljima. Mali dvorac je prizemna vila izgrađena krajem 18. veka i sačuana u izvornom obliku. Kompleks sa oba dvorca, parkom i ukrasnom ogradom je 1970. godine, zaštićen kao kulturno dobro. U velikom dvorcu danas je Poljoprivredni muzej, sa rodoslovima porodica Stratimirović i Dunđerski.

dvorac dunđerski Shutterstock
 

Vladičanski dvor, Vršac

Dvor vladike banatskog je najstariji vladičanski dvor Srpske pravoslavne crkve i jedini ove namene iz razdoblja baroka. Izgrađen je između 1750. i 1757. godine, dok je vladika bio Jovan Georgijević. Posebnu vrednost čine kapela iz 18. veka i izvanredan barokni ikonostas, dok je ekskluzivitet dvorske galerije Vatinsko jevanđelje iz druge polovine 16 veka.

vladičanski dvor Shutterstock
 


@lepotesrbijee Gde da provedete zimski odmor u Srbiji? ❄️ “Borba” između onih koji vole i onih koji ne vole zimu traje i dalje, u jednom se, međutim svi slažu – svi vole zimski odmor! Ova činjenica, kao i to da je zimski turizam u Srbiji sve bogatiji i raznovrsniji, navela nas je da napravimo ovaj video za vas sa predlozima gde da provedete zimski odmor. 🏔️ Koju destinaciju biste dodali? Podelite ovaj video i pišite nam gde vi provodite zimski odmor? 😍 #lepotesrbije #srbija #zima #zimovanje #turizam #planine #golija #tara #divčibare #zlatar #zlatibor #kopaonik #foryou #fyp #serbia ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading