Lekovito blato bogato mineralima: Na 10 kilometara od centra Beograda nalazi se čudo prirode

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Slana voda u kombinaciji sa lekovitim blatom predstavlja pravo mesto za sve, od mališana do penzionera.

lekovito blato
Shutterstock

Iako mnogi Beograđani ne znaju za ovo čudo koje je iznedrila priroda u Ovči, lekovita svojstva nadaleko su poznata među starijom populacijom. Upravo zbog svojih lekovitih svojstava, mnogi ovaj deo nazivaju Ovčanska banja.

Kažu da je izvorište otkriveno kada je neki neimenovani žitelj Ovče krenuo u potragu za naftom i naišao na sasvim drugu vrstu blaga.

Istraživanja su pokazala da je u pitanju termalna voda koja na izvorištu ima 25 stepeni i sadrži čak 28 minerala. Zbog ovih svojstava se već decenijama unazad koristi kao ispomoć svima onima koji pate od reumatskih bolesti, raznih kožnih oboljenja, a neki kažu i – očnih bolesti.

Ljubitelji ovog lepog mesta u Pančevačkom ritu uvereni su da kupanje u ovoj lekovitoj vodi pomaže u lečenju raznih bolesti, a posebno se preporučuje kao prevencija.

Oni koji žele da posete ovo mesto mogu doći autobusima gradskog saobraćaja linijama 105 koja do Ovče dolazi od Bogoslovije ili linijom 105L koja spaja Ovču i Borču.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading