Oaza mira i tišine: Ova banja spada u red sa najvećim šumskim pojasom u Evropi VIDEO

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Brestovačka Banja, popularna turistička destinacija Borskog okruga, nalazi u živopisnom planinskom okruženju na krajnjem istoku Srbije

Oaza mira i tišine: Ova banja spada u red sa najvećim šumskim pojasom u Evropi VIDEO
Foto: Rina

Ovaj biser banjskog turizma u Srbiji, ušuškan je u bujno zelenilo koje pokriva gotovo 90 hektara, zbog toga spada u banje sa najvećim šumskim pojasom u Evropi.

Istorija Brestovačke Banje

Banja je dobila ime po obližnjem selu Brestovac, od kojeg je udaljena svega četiri kilometara severozapadno.

Ova banja važi za jednu od najstarijih u Srbiji. Blagotvornost ovih voda koristili su Rimljani i Vizantijci, koji su ovde tražili spas i okrepljenje nakon mučnih borbi, ali ujedno i za oporavak vojnika nakon teških povreda. Ipak, svoj procvat banja je doživela za vreme Miloša Obrenovića.

Period vladavine Miloša Obrenovića ostaće upamćen kao zlatno doba Brestovačke Banje, jer su tada izgrađeni značajni objekti, koji predstavljaju kulturno dobro pod zaštitom države, među njima svakako se izdvajaju tursko kupаtilo, konаk knezа Milošа, dvorаc kneza Aleksаndrа Kаrаđorđevićа, kao i ugostiteljski objekat "Izletnik“.

Poznato je da je on zahtevao da se rade hemijske analize svih lekovitih voda kako bi utvrdio koje od njih to zapravo jesu, a zatim je radio na razvoju tih područja.

Na predlog Miloša Obrenovića, Baron Herder izvršio stručne hemijske analize potvrđena su izrazita lekovita svojstva voda Brestovačke Banje, i uporedili su ih sa nadaleko čuvenim izvorima, poznatih prirodnih lečilišta u Tirolu i Švajcarskoj. Prvi objekat koji je tada podignut bio je konak za Miloša Obrenovića, koji i dan danas postoji i jedan je od značajnijih kulturno-istorijskih spomenika.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading