SRPSKI GRAD KRIJE PRIČU O TRAGIČNOJ LJUBAVI Mesto koje odiše istorijom i kulturom na jugu naše zemlje vredno posete (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Budući da je tako pozicioniran da se nalazio na raskršću važnih saobraćajnica u vreme turske vladavine tim područje, grad je igrao i značajnu ulogu.

Vranje
Shutterstock

 

Na oko 350 kilometara udaljenosti od Beograda i oko 110 od Niša, u Vranjskoj kotlini nalazi se grad koji je prvi put pomenut još 1093. godine.

Vranje nadvisuju tri planine, Krstilovica, Pržar i Pljačkovica, a kroz grad protiču tokovi pet reka, navodi „Vikipedija“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Budući da je tako pozicioniran da se nalazio na raskršću važnih saobraćajnica u vreme turske vladavine tim područje, grad je igrao i značajnu ulogu.

Vranje Shutterstock
 

Tek po završetku Drugog svetskog rata i to nakon što je oslobođeno od bugarske okupacije, Vranje počinje da se značajnije razvija, pa je u vreme postojanja nekadašnje Jugoslavije bio izuzetno značajan industrjski centar.

Baba Zlatina ulica

Poznato je da je čuveni srpski pisac Borisav Stanković poreklom Vranjanac, pa u njegovom rodnom gradu postoji jedinstvena prostorno kulturno-istorijska celina, koja je okarakterisana kao Kulturno dobro od velikog značaja i pod zaštitom je nadležnih institucija.

Baba Zlatina ulica je naziv ove celine, koji je dobila po babi Borisava Bore Stankovića, koja je i odgajila ovog pisca nakon što je izgubio roditelje. U kući u kojoj je Bora živeo sa babom, kako navodi „Vikipedija“, a koja nosi broj 7, danas funkcioniše i Muzej Bore Stankovića u Vranju.

Simbol grada Vranja

Iako se ovaj grad neizostavno vezuje uz čuvenmog srpskog pisca, nema sumnje da je Beli most jedan od najpoznatijih gradskih simbola.

Podignut je 1844. godine i poznat je još i pod nazivom Most ljubavi, a koliko je on značajan za grad jasno ukazuje i podatak koji navodi „Vikipedija“ - da grb grada sadrži i prikaz Belog mosta.

Danas je ovaj kameni most okarakterisan kao Spomenik kulture, odnosno nepokretno kulturno dobro.

SRPSKI GRAD KRIJE PRIČU O TRAGIČNOJ LJUBAVI Mesto koje odiše istorijom i kulturom na jugu naše zemlje vredno posete (FOTO) Shutterstock
 

Očekivano, Beli most u Vranju prati i jedna legenda, koja svedoči o snazi ljubavi.

Ajše je bila Turkinja koja se zaljubila u onoga u koga u to doba nije smela - Stojana, srpskog pastira. Njenom ocu, Selim begu proroičica je jednom prilikom rekla da će se njegova ćerka zaljubiti u Srbina, pa je on to pokušao na vreme da spreči, zatvorivši je, navodi „Vikipedija“. Međutim, svi koji su bili ili jesu zaljubljeni znaju da je Ajše učinila sve kako bi videla svog dragog, pa se tako dogodilo i da ju je jednom u zagrljaju voljenog Stojana zatekao otac.

Odmah je pokušao da liši života mladića, ali se hrabra Ajše siprečila, ne bi li zaštitila svog voljenog. Nakon što ju je otac ubio, Stojanu nije preostalo ništa drugo, nego da i on oduzme sebi život.

Selim begova supruga je u spomen na taj tragični događaj i ljubav svoje ćerke podigla ovaj most na mestu na kome se sve odigralo i na njemu postavila ploču, na kojoj je na dva jezika, turskom i arapskom, pored ostalog napisano i:

"Proklet neka je onaj koji rastavi što ljubav sastavi".

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Komentari(0)

Loading