Carstvo paprika na jugu Srbije: Jedinstveno selo u svetu koje morate da posetite VIDEO

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

U srcu Srbije, nedaleko od Leskovca, nalazi se čarobno mesto koje nosi titulu "prestonice paprike" Donja Lokošnica.

Carstvo paprika na jugu Srbije: Jedinstveno selo u svetu koje morate da posetite VIDEO
Printscreen/Youtube

Ovaj slikoviti kutak postao je sinonim za tradiciju, strast i izuzetan kvalitet kada je reč o jednom od najomiljenijih povrća i začina u svetu, paprici.

Ovaj raj za ljubitelje začinjenih ukusa nije poznat samo po svojoj plodnoj zemlji, već i po jedinstvenoj autohtonoj sorti paprike koja se uzgaja ovde. Reč je o posebnoj vrsti koja se niže na vence, a zatim pažljivo suši, stvarajući tako i tucanu papriku visokog kvaliteta koja je osvojila srca gurmana širom sveta.

Carstvo paprika na jugu Srbije: Jedinstveno selo u svetu koje morate da posetite VIDEO Printscreen/Youtube
 

Donja Lokošnica nije samo mesto gde se paprika uzgaja, ona je pravo "crveno selo", gde fasade seoskih kućica umesto tradicionalnih materijala prekrivaju hiljadama paprika nizača. Ova slika je oda paprikama, podsećanje na to koliko je ona i začin od nje duboko usađen u srpsku tradiciju.

Selo ima oko 300 kuća, a meštani se ponose svojom posvećenošću tradiciji i kvalitetu proizvoda. Svake godine održava se takmičenje u nizanju paprika koje privlači pažnju kako lokalnih entuzijasta, tako i posetilaca izdaleka. Ovaj događaj je prava manifestacija ljubavi prema paprici, koja je u Donjoj Lokošnici podignuta na nivo umetnosti.

Osim svoje ljubavi prema paprici, meštani Donje Lokošnice su uspeli da stvore zaštićeni brend od svog crvenog blaga. Njihove proizvode možete pronaći na trpezama restorana širom Srbije, ali i šire, gde se tucana paprika koristi kao začin koji dodaje poseban ukus tradicionalnim jelima.

Ako se nađete u blizini Leskovca, poseta Donjoj Lokošnici je nezaobilazno iskustvo. Ovo selo nije samo mesto gde se paprika uzgaja, ono je živi muzej tradicije, strasti i ukusa, koji oživljava srpsku kulinarsku baštinu na najbolji mogući način.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading