Grad Svetog Dimitrija i jedno od najstarijih naselja u Srbiji

19:00

Turizam 0

Danas vas vodimo u srce Srema, u Sremsku Mitrovicu - grad Svetog Dimitrija i jedno od najstarijih naselja u Srbiji, koje živi više od 7.000 godina. Iz Turističke organizacije Srbije apeluju da na tom putu budete odgovorni i nosite maske, perete ruke i držite se propisane distance.

Grad Svetog Dimitrija i jedno od najstarijih naselja u Srbiji
Shutterstock

Sremska Mitrovica i 7.000 godina kasnije carskim duhom dodirne svakog ko u grad kroči. Pred očima znatiželjnih posmatrača i danas se u ovom gradu otkrivaju ostaci prošlih vremena koji svedoče o preobražaju rimske kolonije na rubu carstva u znamenitu panonsku metropolu i rezidenciju careva Sirmijum. I u tome upravo i danas leži srž turističke ponude Sremske Mitrovice

Bojana Živković Santrač, iz Turističke organizacije Sremske Mitrovice, kazala je da će lepo vreme usloviti i izletnički turizam.

Za Sremsku Mitrovicu se kaže da je grad nad gradom. Jer kad hodate današnjim ulica i trgovima, u stvari hodate iznad ulica i trgova antičkog Sirmijuma. A najznačajniji građevinski kompleks u Sirmijumu bila je Carska palata sa hipodromom, čiji su ostaci delimično prezentovani u okviru natkrivenog Vizitorskog centra.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko krenete dalje kroz grad obeleženom plavom internacionalnom biciklističkom stazom Mitrovice, Muzej Srema svojom stalnom postavkom "Srem kroz vekove" povešće vas kroz bogatu istoriju grada od 12. do polovine 20. veka.

A nakon šetnje kroz grad i njegovu slikovitu i opipljivu istoriju, u mačvanskom delu opštine, na jedinstvenoj „Zasavici“ pronaći ćete sve što vam je potrebno za potpuni užitak, obećavamo. Priroda rezervata, hiljadama godina netaknuta, pravi je dragulj.

Sremska Mitrovica je grad koji ima sve što se poželeti može i to na svega 75 km od Beograda, 60 od Novog Sada, dok je granica sa Republikom Hrvatskom udaljena oko 40 km, kao i granični prelaz sa Republikom Srpskom.

Ali pre nego što krenete van granica naše zemlje, uz poštovanje epidemioloških mera, izazivamo vas da se zaljubite najpre u mesta poput Sremske Mitrovice.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading