OVA 3 mesta u Srbiji su skriveni RAJ NA ZEMLJI koje morate posetiti: Nestvarni vodopadi i prirodne lepote koje će vas bukvalno ostaviti bez daha

18:00

Turizam 0

Većina mašta o putovanjima na neke egzotične destinacije širom sveta, a na svega par kilometara se nalaze predivni predeli

OVA 3 mesta u Srbiji su skriveni RAJ NA ZEMLJI koje morate posetiti: Nestvarni vodopadi i prirodne lepote koje će vas bukvalno ostaviti bez daha
Shutterstock

Srbija je veoma bogata prirodnim lepotama, ali nažalost mnogi ljudi za njih ne znaju. Većina mašta o putovanjima na neke egzotične destinacije širom sveta, a na svega par kilometara se nalaze predivni predeli. Izdojili smo top tri mesta koja obavezno morate da posetite u Srbiji:

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji ispod zapadnog krečnjačkog odseka Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, na nadmorskoj visini od 220 m. Smešteno je u ataru sela Milanovca, udaljenom od Žagubice oko 35 km. Dva kilometra od centra Milanovca počinje put koji vodi do Krupajskog vrela.

Krupajsko vrelo sa okolinom predstavlja zaštićeni spomenik prirode od nacionalnog značaja, na prostoru od 9 hektara. Šira okolina ispunjena je velikim brojem znamenitosti, prirodnih i kulturno – istorijskih. Brojna znamenja kraja uvek su praćena raznim legendama i pričama. Sve to homoljski kraj čini jednim od najlepšim u Srbiji.

Vodopad Blederije

Vodopad Blederije nalazi se na planini Miroč, na nadmorskoj visini od 190 metara. Zajedno sa svojim pritokama Sokolovicom i Suvajom uliva se u Ravnu reku, pritoku Dunava. Vodopad Blederije ili „kladovski smaragd“, udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka.

Sam vodopad je visine od oko 7 metara. On se preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, koja je formirala malo jezero tirkizno zelene boje. Zahvaljujući upravo toj boji, ovo mesto je dobilo reč smaragd u svom nazivu i predstavlja pravi biser kladovskog kraja.

Banjski potok

Banjski ili Dučalovački potok spada u grupu najlepših mesta Ovčarsko-kablarske klisure, koji je smešten u samom njenom srcu. Ukoliko se ka ovom mestu uputite od centra Ovčar banje, biće Vam potrebno oko 30 minuta pešačenja, obeleženom putanjom, kako biste stigli do odredišta. Do potoka se stiže veoma lako, seoskim putem na koji se nastavlja blago strma šumska staza. Mesto je definitivno vredno posete i uz veoma malo truda videćete jedno pravo remek delo prirode, piše Srbija pod lupom.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading