"BEOGRAD U MALOM" NA SEVERU SRBIJE Na 100 kilometara od glavnog grada nalazi se pravi mali raj na zemlji koji morate posetiti (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Ovo selo zovu Beogradom u malom jer leži na dve reke, Bosutu i Studvi.

"BEOGRAD U MALOM" NA SEVERU SRBIJE Na 100 kilometara od glavnog grada nalazi se pravi mali raj na zemlji koji morate posetiti (FOTO)
Shutterstock

 

Tršić, Sirogojno, Mokra gora… Ta mesta su obično prva asocijacija kad se pomene najlepše selo u Srbiji. Ali i druga mesta i te kako vredi videti – prvo, jer su zaista lepa, drugo, jer nisu toliko poznata, pa ih je zanimljivije istražiti.

Jedno od takvih je Morović u Sremu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovo selo zovu Beogradom u malom jer leži na dve reke, Bosutu i Studvi.

I ukratko šta nudi? Spokoj uz vodu, plaže, arheološka nalazišta, duboke šume koje kriju nekadašnju Titovu vilu. Dakle, savršena ideja za vikend odmor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zubic Goran (@zubic_goran)

Ako  ste ljubitelji dugih šetnji pokraj mirne vode, sačekaće vas uređene kružne staze.

Ako se aktivno bavite sportom, na raspolaganju su vam velike zelene površine i uređeni sportski tereni.

Ako fotografišete živopisne predele, ugodićete svome oku i objektivu. Lovci i ribolovci  ovde će pronaći svoje parče raja.

U blizini sela nalazi se lovište Morović, smešteno u najstarijoj hrastovoj šumi u Srbiji, sa izuzetnim primercima visoke divljači  i ptica. Poseban ekskluzivitet predstavlja vila Srna, građena za bivšeg predsednika Tita.

Zanimljivo je da su bosutske i morovićke šume prirodna staništa tartufa, čuvene skupocene gljive.

Opušten odmor i uživanje u prirodi biće još lepši ako obiđete kulturno-istorijske spomenike.

U selu nalaze se tri crkve, a najstarija katolička Crkva svete Marije sagrađena je još u 13. veku.

U ataru sela nalaze se ostaci srednjovekovnog utvrđenja iz 14. veka, pišu na sajtu odmoruprirodi.rs.

Morović je veoma staro naselje što potvrđuju i arheološka istraživanja koja su u okolini sela pronašla tragove praistorijskog života. Iz kasnijih vremena navodi se pronalazak rimskog groblja i veće količine srebrnog rimskog novca iz sredine trećeg veka naše ere, piše Opanak.rs.

I onda ne čudi zašto ovo mesto često posećuju turisti. Tu su fotografii, lovci, ribolovci, ljubitelji prirode, porodice i parovi. I svi oni iz Morovića odu oduševljeni.

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Komentari(0)

Loading