Upoznajte Brankovinu: Istorija Nenadovića, poezija Desanke Maksimović i priroda za odmor i dušu

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Nije ni čudo što je Brankovina mesto rezervisano za đačke izlete, ali i izlete svih onih koji bi da uživaju u hladovini, tišini i miru jednog izuzetnog, svetog i istorijskog mesta.

Upoznajte Brankovinu: Istorija Nenadovića, poezija Desanke Maksimović i priroda za odmor i dušu
Printscreen

Brankovina je svoje mesto u istoriji zauzela po Nenadovićima, Aleksi, Jakovu, Mateji, Simu i Ljubomiru. U Brankovini je provela detinjstvo i završila osnovnu školu i Desanka Maksimović, srpska pesnikinja. Zato i ne čudi što je centralno mesto u ovom selu upravo posvećeno Nenadovićima i što je na ovom mestu sahranjena Desanka.

Istorijski kompleksom dominira crkva Sv. Arhandjela, zadužbina Prote Mateje iz 1830. godine. Crkva je podignuta na mestu crkve brvnare, kraj koje je bio sahranjen Aleksa Nenadović. U crkvenoj porti je jedinstven kompleks takozvanih sobrašica, gradjenih u 19. veku. Danas ih je preostalo pet. To su drvene nadstrešnice gde su vidjeniji ljudi iz sela i pretežno iz okoline dovodili porodice u vreme sabora, crkvenih praznika ili svetkovina. Naravno, nezaobilazna je česma Nenadovića i parohijska kuća.

U crkvenoj porti se nalazi i grob Desanke Maksimović, na platou okruženom šumom koja kao da leluja u ritmu stihova srpske pesnikinje.

S druge strane rečice, koja se, gle čuda, zove Školska, prelazi se u deo gde su dve škole. Jednu je sagradio Prota Mateja 1834. godine i bila je u to vreme prva državna škola. Renovina je i u njoj je muzejska postavka koja prikazuje školu i prosvetiteljstvo u vreme Prvog srpskog ustanka, sa sve nezaobilaznom magarećom klupom.

Druga je zgrada u kojoj je Desanka Maksimović završila četvorogodišnje obrazovanje. U „Desankinoj školi“ se čuvaju njeni lični predmeti. Pre svega njeni šeširi, fotografije, pribor. I naravno, nezaobilazni stihovi.

Nije ni čudo što je Brankovina mesto rezervisano za djačke izlete, ali i izlete svih onih koji bi da uživaju u hladovini, tišini i miru jednog izuzetnog, svetog i istorijskog mesta.

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading