LEPA VEST Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija za 47 kilometara obnovljenih i uređenih planinarskih staza (FOTO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

U saradnji sa Planinarskim savezom Srbije obnovljene su postojeće planinarske staze koje vode ka vrhovima Čemernik i Vrtop, a napravljena je i jedna nova, turističko-edukativna staza.

Vlasina
Shutterstock

 

Postavljeno je više od 80 informativnih tabli, koje na prijemčiv i interaktivan način posetioce upoznaju sa retkim, zaštićenim i autohtonim vrstama biljaka i životinja na području Vlasinskog jezera. 

Staze su obnovljene i uređene zahvaljujući inicijativi "Vlasina – čista ljubav" koju zajednički realizuju Koka-kola (Coca-Cola) sistem i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa partnerima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Značaj ove inicijative  za razvoj lokalnog kraja prepoznali su i institucionalno podržali Opština Surdulica, Turistička organizacija opštine Surdulica, kao i Kabinet ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština. 
Kako je rečeno na početku najveće pešačke manifestacije u Srbiji, Rosa Dan pešačenja, čija je centralna manifestacija održana baš na Vlasini, cilj inicijative  "Vlasina – čista ljubav" je unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja područja Vlasine, uz očuvanje životne sredine.

Staze na Vlasini će u narednom periodu biti digitalizovane, a posetioci će moći da ih istraže putem onlajn platforme „Staze Srbije“. 

Ministar za razvoj nedovoljno razvijenih opština NOVICA Tončev kazao je danas, otvarajući Rosa dane pešačenja, da Vlada Srbije želi da razvija ovakve destinacije kao što je Vlasina, koja je, kako je naglasio, ostala čista, ekološki zdrava sredina.

On je zahvalio kompaniji Coca-Cola sistem jer je uvidela da ovakva područja treba razvijati.

Vršilac dužnosti zamenica stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Bojana Balon kazala je da održivi, odnosno domaćinski turizam, podstiče lokalni ekonomski razvoj, pri tom vodeći računa o zaštiti prirode i očuvanju lokalne kulture i tradicije. 

- Renovirane staze će privući više posetilaca na Vlasinu, što će podstaći i razvoj malih i srednjih preduzeća od ugostitelja do proizvođača autentičnih suvenira - kazala je ona.

Vlasina Shutterstock
 

Balon je istakla i da se unapređenjem turističke ponude Vlasinskog jezera na održiv način, zajedno sa Coca-Cola sistemom u Srbiji, nacionalnim i lokalnim partnerima, doprinosi daljem ekonomskom i društvenom razvoju ovog dela Srbije, kao i poboljšanju kvaliteta života ljudi.

Stazama Vlasine je, danas u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, šetalo više od 500 posetilaca i zaljubljenika u prirodu, među kojima je bilo 350 devojčica i dečaka školskog uzrasta iz gradova jugoistočne Srbije. 

Slogan ovogodišnjeg Rosa Dan pešačenja je "Korak bliže zdravlju" i ova manifestacija pokrenula je na fizičku aktivnosti više hiljada građana, na ukupno 93 lokacija u 62 grada Srbije.  

Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić kazao je da je Rosa Dan pešačenja, dan kada se želi inspirisati i pokrenuti Srbija da živi zdravije i da kod građana podigne svest o aktivnom i redovnom pešačenju kao osnovnom preduslovu neophodnom za očuvanje zdravlja.  

- Cilj manifestacije je i socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji - rekao je on. 

Projekat "Vlasina – čista ljubav", pokrenuo je Coca-Cola sistem 2021. godine sa ciljem da osnaži turističke potencijale ovog kraja, gde se nalazi punionica Rosa vode i u prvoj godini inicijative obezbeđena je edukacija za 11 ugostitelja iz vlasinskog kraja, kako bi postali konkurentniji i profesionalizovali svoju turističku ponudu.

U 2022. godini, partnerstvom sa UNDP, započeta je druga faza inicijative – uređenjem planinarskih staza na Vlasini. 
 

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading