SRPSKA SVETA GORA Ovčarsko-kablarska klisura

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Predeo izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura”, zbog svojih prirodnih vrednosti i kulturnog nasleđa, predstavlja atraktivnu turističku destinaciju, koja privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine

Klisura
Wikipedia

Planine Ovčar i Kablar i meandri Zapadne Morave prepoznatljivi su simboli jedne od najlepših klisura u Srbiji, Ovčarsko-kablarske klisure, koja svojom raznovrsnom i bogatom vegetacijom predstavlja pravi “muzej u prirodi”.

Predeo izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura”, zbog svojih prirodnih vrednosti i kulturnog nasleđa, predstavlja atraktivnu turističku destinaciju, koja privlači veliki broj posetilaca tokom cele godine.

Ljubitelji prirode mogu uživati u pogledu na prirodne atrakcije klisure ploveći katamaranima, u šetnji ili odmarajući se uz gastronomske specijalitete restorana i splavova. Za ljubitelje aktivnog odmora u prirodi postoje obeležene planinarske i biciklističke staze.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, okružena nepreglednim zelenilom planina Ovčar i Kablar, nalazi se Ovčar Banja, pravo mesto za  odmor u prirodi i relaksaciju. Termomineralna voda, temperature 35-38C pogodna je za lečenje sportskih povreda, reumatskih i kožnih bolesti, a blaga klima doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja.

“Mala Srpska Sveta Gora” – istorija, kultura, duhovnost, tradicija…

Viševekovni pravoslavni manastiri predstavljaju vredno kulturno i istorijsko nasleđe, čuvaju tradiciju i neguju duhovnost srpskog naroda. Mnogobrojni istorijski događaji uticali su na današnji izgled i očuvanost Ovčarsko-kablarskih manastira. Vekovi razaranja dosta su uništili istorijske izvore o nastanku ovih hramova.

Bilo je perioda kada su manastiri brojali veliki broj monaštva, sa prepisivačkim školama, ali i vremena kada su bili opustošeni, prazni i porušeni. Upravo burna istorija čine ih dragocenim i značajnim, jer svaki od njih ima svoju priču kroz različite epohe. Kulturna i umetnička vrednost sačuvana je kod nekih manastira iz svih istorijskih perioda njihovog postojanja, ali većina je doživela sudbinu rušenja, pustošenja i ponovnog obnavljanja u XX veku.

Manastiri ostavljaju snažan utisak na posetioce, privlače pažnju svojom arhitekturom i freskoslikarstvom, ali i značajnim istorijskim događajima koji se vezuju za ove svetinje.

U “Maloj Srpskoj Svetoj Gori” nalaze se manastiri Vavedenje, Sretenje, Svete Trojice, Vaznesenje, Preobraženje, Jovanje, Nikolje, Blagoveštenje i Uspenje, kao i crkva Svetog Ilije, crkvica – isposnica Svetog Save i pećina Kađenica.

Saveti za posetu manastirima

U manastire se ulazi prikladno obučen – skromno u urednoj odeći. Ne bi trebalo da oblačite kratke haljine i suknje, šorceve, odeću za plažu i sl.

Pri ulasku u hram nemojte biti ljuti i uznemireni, uđite smireni u crkvu.

Fotografisanje ili snimanje kamerom se vrši uz blagoslov monaštva u manastiru.

Vranjska banja

VRANJSKA BANJA Skriveni biser juga Srbije

Turizam

16:00

11 maj, 2024

Vranjska Banja je gradsko naselje smešteno na nadmorskoj visini od 400 metara u priobalju Banjske reke, koja se uliva u Južnu Moravu sa desne strane. Ova banja ima bogatu istoriju i prirodne lepote.

Komentari(0)

Loading