Budući da se nalazi na nadmorskoj visini između 900 i 1.200 metara, Pešterska visoravan važi za jednu od najvećih evropskih visoravani, a svakako najveću balkansku
U davna vremena su, prema istraživanjima, na području današnje Pešterske visoravni i Pešterskog polja živeli Dardanci. Kada se uzmu u obzir karakteristike terena, nije čudno što je u pitanju pleme koje se bavilo uglavnom stočarstvom.
Kasnije područje oko današnjih opština Tutin, Novi Pazar i Sjenica, u jugozapadnom delu naše zemlje, naseljavaju Rimljani, o čemu svedoče i brojni materijalni ostaci. Stanovništvo se vremenom menjalo, ali je Pešter ostao netaknut, kao i danas. Tokom brojnih istraživanja na tom području, utvrđeno je da su još ljudi tokom praistorije ovde osnivali naselja.
Sa razlogom se Pešterska visoravan smatra „balkanskim Sibirom“. Temperature se tokom zime ovde mogu spustiti i do 40 stepeni ispod nule. Međutim, ovo područje naše zemlje prati i drugačiji naziv. Zbog brojnih istorijskih, sakralnih i istorijski značajnih spomenika u okolini Peštera, područje je zavredelo krilaticu „balkanskog Tibeta“.
Možda vas zanima:
SJENIČKI SIR Fenomenalni ukus poznat još iz predrimskog doba, evo u čemu je TAJNA!
Kažu da su retke travke koje ovde rastu zaslužne za njegov ukus, a takođe i proces zrenja. Neki istorijski izvori tvrde da prvi zapisi o siru na Pešterskoj visoravni potiču iz predrimskog doba kada su na ovim prostorima živeli stočari nomadi, dok se mnogo kasnije stari slani sir kod Dubrovčana pominje kao stari “vlaški” sir. Veruje se da je i tada bio jedan od glavnih izvoznih proizvoda kao sir koji je mogao dugo da stoji.
Kroz šumu i po debelom minusu sa suzama u očima idu u školu: Enela sa petoro dece ostala sama na vrhu ledenog Peštera, majka lavica bori se da prehrani svoju decu
Oronula prizemna kućica na krovu srpskog Sibira, a u njoj puno ljubavi ali i tuge. Enela Paunović ostala je sama sa svoje petoro dece nakon što joj je muž Zoran preminuo pre dva meseca. Porodica je ostala bez glave, a deca bez najvećeg oslonca i podrške.
Možda vas zanima:
SJENIČKI SIR Fenomenalni ukus poznat još iz predrimskog doba, evo u čemu je TAJNA!
Kažu da su retke travke koje ovde rastu zaslužne za njegov ukus, a takođe i proces zrenja. Neki istorijski izvori tvrde da prvi zapisi o siru na Pešterskoj visoravni potiču iz predrimskog doba kada su na ovim prostorima živeli stočari nomadi, dok se mnogo kasnije stari slani sir kod Dubrovčana pominje kao stari “vlaški” sir. Veruje se da je i tada bio jedan od glavnih izvoznih proizvoda kao sir koji je mogao dugo da stoji.
Kroz šumu i po debelom minusu sa suzama u očima idu u školu: Enela sa petoro dece ostala sama na vrhu ledenog Peštera, majka lavica bori se da prehrani svoju decu
Oronula prizemna kućica na krovu srpskog Sibira, a u njoj puno ljubavi ali i tuge. Enela Paunović ostala je sama sa svoje petoro dece nakon što joj je muž Zoran preminuo pre dva meseca. Porodica je ostala bez glave, a deca bez najvećeg oslonca i podrške.
Možda vas zanima:
SJENIČKI SIR Fenomenalni ukus poznat još iz predrimskog doba, evo u čemu je TAJNA!
Kažu da su retke travke koje ovde rastu zaslužne za njegov ukus, a takođe i proces zrenja. Neki istorijski izvori tvrde da prvi zapisi o siru na Pešterskoj visoravni potiču iz predrimskog doba kada su na ovim prostorima živeli stočari nomadi, dok se mnogo kasnije stari slani sir kod Dubrovčana pominje kao stari “vlaški” sir. Veruje se da je i tada bio jedan od glavnih izvoznih proizvoda kao sir koji je mogao dugo da stoji.
Kroz šumu i po debelom minusu sa suzama u očima idu u školu: Enela sa petoro dece ostala sama na vrhu ledenog Peštera, majka lavica bori se da prehrani svoju decu
Oronula prizemna kućica na krovu srpskog Sibira, a u njoj puno ljubavi ali i tuge. Enela Paunović ostala je sama sa svoje petoro dece nakon što joj je muž Zoran preminuo pre dva meseca. Porodica je ostala bez glave, a deca bez najvećeg oslonca i podrške.
Najveća balkanska visoravan
Možda vas zanima:
SJENIČKI SIR Fenomenalni ukus poznat još iz predrimskog doba, evo u čemu je TAJNA!
Kažu da su retke travke koje ovde rastu zaslužne za njegov ukus, a takođe i proces zrenja. Neki istorijski izvori tvrde da prvi zapisi o siru na Pešterskoj visoravni potiču iz predrimskog doba kada su na ovim prostorima živeli stočari nomadi, dok se mnogo kasnije stari slani sir kod Dubrovčana pominje kao stari “vlaški” sir. Veruje se da je i tada bio jedan od glavnih izvoznih proizvoda kao sir koji je mogao dugo da stoji.
Kroz šumu i po debelom minusu sa suzama u očima idu u školu: Enela sa petoro dece ostala sama na vrhu ledenog Peštera, majka lavica bori se da prehrani svoju decu
Oronula prizemna kućica na krovu srpskog Sibira, a u njoj puno ljubavi ali i tuge. Enela Paunović ostala je sama sa svoje petoro dece nakon što joj je muž Zoran preminuo pre dva meseca. Porodica je ostala bez glave, a deca bez najvećeg oslonca i podrške.
Možda vas zanima:
SJENIČKI SIR Fenomenalni ukus poznat još iz predrimskog doba, evo u čemu je TAJNA!
Kažu da su retke travke koje ovde rastu zaslužne za njegov ukus, a takođe i proces zrenja. Neki istorijski izvori tvrde da prvi zapisi o siru na Pešterskoj visoravni potiču iz predrimskog doba kada su na ovim prostorima živeli stočari nomadi, dok se mnogo kasnije stari slani sir kod Dubrovčana pominje kao stari “vlaški” sir. Veruje se da je i tada bio jedan od glavnih izvoznih proizvoda kao sir koji je mogao dugo da stoji.
Kroz šumu i po debelom minusu sa suzama u očima idu u školu: Enela sa petoro dece ostala sama na vrhu ledenog Peštera, majka lavica bori se da prehrani svoju decu
Oronula prizemna kućica na krovu srpskog Sibira, a u njoj puno ljubavi ali i tuge. Enela Paunović ostala je sama sa svoje petoro dece nakon što joj je muž Zoran preminuo pre dva meseca. Porodica je ostala bez glave, a deca bez najvećeg oslonca i podrške.
Budući da se nalazi na nadmorskoj visini između 900 i 1.200 metara, Pešterska visoravan važi za jednu od najvećih evropskih visoravani, a svakako najveću balkansku. Na području opštine Sjenica se nalazi najveći deo Peštera, dok je manji deo na području Tutina i Novog Pazara.
Najverovatnije prema slovenskom terminu za pećine, koji glasi peštere, ovo područje je nazvano Pešter. Postoji i mišnjenje da naziv Pešter vodi poreklo od reči „špeš-ter“ iz ilirskog jezika, u značenju „pretežno mračno“.
Brojni pašnjaci i mesta netaknute prirode, osnovne su karakteristike Pešterske visoravni. Stanovništvo se mahom, bavi poljoprivredom i to najpre uzgojem ovaca, ali i krava, te proizvodnjom čuvenog sira. Sjenički sir koji se ovde proizvodi poznat je širom zemlje. Priprema se od sirovog ovčijeg mleka, dobijenog od ovaca koje su se napasale na čistim pašnjacima Peštera.
Mnogi specijaliteti pripremljeni od heljdinog brašna, kao i sjenički sudžuk i autohtoni specijalitet pripremljen od ovčijeg mleka, čuveni jardum, ne treba propustiti, ukoliko posećujete ovu oazu netaknute prirode.
Lepote Peštera i okoline
A kada se siti nauživate u čistom vazduhu i šetnji po predelima netaknute prirode, kojih na Pešterskoj visoravni ima i više nego dovoljno, te isprobate čuvene lokalne gastronomske specijalitete, možete bolje upoznati i okolinu.
Podsećanja radi, područje Pešterske visoravni nalazi se na Ramsar listi vodom bogatih područja od međunarodnog značaja, budući da tu obitavaju brojne ugrožene i biljne i životinjske vrste. Dostupne su i brojne sportske aktivnosti, pa osim staze za skijaško trčanje na Babinjači, u okolini Sjenice, ovde se nalazi i Sjeničko jezero, na kome leti uživaju brojni ljubitelji prirode.
S obzirom na to da je u vreme postojanja srpske srednjevekovne države u ovom području bio njen svojevrsni centar, to se u okolini Peštera nalaze i neke od najznačajnijih svetinja tog perioda istorije naše zemlje. Osim ostataka drevnog grada Rasa, tu je i Petrova crkva kod Novog Pazara, ali i manastiri Đurđevi stupovi, Kumanica i Sopoćani.
Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj
Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.
PRAZNIČNI RAJ NA ZLATIBORU Zabava na sve strane, od Gold gondole, koja radi sat duže, do prolećnog safarija oko Ribničkog jezera
Čajetina - Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za poredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.
Krupajsko vrelo, prirodni dragulj istočne Srbije: Mesto na kojem duša nalazi mir!
Smešteno je između sela Milanovac i Krupaja u podnožju planine Beljanice
Gorsko jezero usred borove šume, prirodna oaza o kojoj se malo zna: Meštani pripremaju pravo veselje za 1. maj, sa pečenjem i trubačima- tipično po srpski
Sitno se odbrojava do prvomajskih praznika, a mnogi su već sad napravili planove gde će provesi taj neradni dan. Meštani suvoborskog sela Pranjani i ove godine rešili su da naprave pravo narodno veselje i to kod jezera usred borove šume.
Top 11 destinacija u Srbiji: Stranci oduševljeno preporučuju svima! (FOTO)
CNN među najinteresantnijim lokacijama u srpskoj prestonici izdvaja Dorćol, navodeći da se radi o jednom od najatraktivnijih delova grada, zatim Knez Mihajlovu, Skadarliju i Savamalu
Komentari(0)