Vodopad Blederije je najbolje čuvana smaragdna tajna Srbije (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Kakve sve bisere krije ova naša Srbijica.

Vodopad Blederije je najbolje čuvana smaragdna tajna Srbije (VIDEO)
Shutterstock/Vodopad Blederije

Vodopad Blederije nalazi se na planini Miroč, na nadmorskoj visini od 190 metara. Zajedno sa svojim pritokama Sokolovicom i Suvajom uliva se u Ravnu reku, pritoku Dunava. Vodopad Blederije ili „kladovski smaragd“ udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko četiri kilometra od sela Reka.

Sam vodopad je visine od oko sedam metara. On se preko bigrene prečage obrušava u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, koja je formirala malo jezero tirkiznozelene boje. Zahvaljujući upravo toj boji, ovo mesto nosi reč smaragd u svom nazivu i predstavlja pravi biser kladovskog kraja.

Vodopad Blederije je najbolje čuvana smaragdna tajna Srbije (VIDEO) Shutterstock/Vodopad Blederije
 

Debljina bigra na samom odseku je od pet do 10 metara. Ispod njega teku manji slapovi. Sa strane velikog vodopada postoji još jedan manji vodopad, koji tokom leta presušuje, piše srbijapodlupom.com.

Na oko dva kilometra uzvodno od vodopada Blederije nalaze se izvori istoimene reke, od kojih se neki nalaze na većim dubinama i imaju ledenu vodu.


U neposrednoj blizini postoje izvori, koji imaju suptermalne vode sa temperaturom od čak 17 stepeni. Vode ovih izvora se spajaju i u svom daljem toku formiraju reku.

Zahvaljujući svojoj posebnosti, ovaj lokalitet je stavljen pod zaštitu. Poslednjih godina poseta ovom mestu konstantno raste, a samim tim se povećava i broj otpadaka koje možete videti na putu ka njemu.

Trenutno se radi rekonstrukcija puta ka ovom mestu, što će gotovo sigurno dovesti do još većeg broja posetilaca. Potrudimo se da ovaj biser prirode ostane biser.

Prilaz samom vodopadu uopšte nije lak. Ne postoji asfaltiran put, a i na ovom zemljanom postoji dosta prepreka. Završnicom radova rekonstrukcije puta ka ovom mestu, kladovski smaragd će svima biti veoma pristupačan.

 

Komentari(0)

Loading