POVRATAK KAMENOG DOBA U SRBIJU Niklo neolitsko naselje kod Užica

11:30

Turizam 0

Neolit ili mlađe kameno doba, je period praistorije u kome je čovek potpuno ovladao proizvodnjom i upotrebom oružja i oruđa od glačanog kamena, grnčarije, te počeo da pripitomljava životinje i obrađuje zemlju

POVRATAK KAMENOG DOBA U SRBIJU Niklo neolitsko naselje kod Užica
Foto: Rina/Neolitsko naselje

Arheološki park na otvorenom "StaPARК“ u Staparskoj banji kod Užica počinje sa radom u petak, 21. jula u 11 časova. Biće otvoren za posete petkom, subotom i nedeljom, od 11 do 18 časova.

U sklopu ovog ahreološkog parka posetioci će imati priliku da uz stručnu vodičku službu obiđu postavku u izložbenom delu neolitskog naselja.- Obilazak podrazumeva pričanje priče o neolitu, uslovima života i rada u ovom periodu, karakteristikama privređivanja i obilazak neolitskih kuća sa scenama koje prikazuju pripremanje hrane u periodu neolita, izradu keramike, religijsku scenu u neolitu, obradu kože i izrade oruđa. Posebni animacijski programi za decu i ove godine će biti organizovani subotom i nedeljom - navode u Turističkoj organizaciji Užice, koja rukovodi ovim jedinstvenim neolitskim naseljem.

Podestimo, neolit ili mlađe kameno doba, je period praistorije u kome je čovek potpuno ovladao proizvodnjom i upotrebom oružja i oruđa od glačanog kamena, grnčarije, te počeo da pripitomljava životinje i obrađuje zemlju.

O organizovanom prevozu kroz klisuru reke Đetinje, javnost će biti naknadno obaveštena.

 

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading