MOST U IVANJICI SKRIVA ČUDA U njega su ugradili 30.000 jaja

13:00

Turizam 0

Njegova gradnja je trajala dve godine i specifičan je na Balkanu

Ivanjički most
Shutterstock

Stanovnici Ivanjice duže od stotinu godina prelaze preko mosta sa jedne na drugu stranu reke Moravice, u čijoj dolini je smešten ovaj grad.

Mnogo je vode proteklo ispod mosta i mnogo ljudi ga je prešlo, a da ne znaju od čega je ovaj čvrsti most satkan.

Kameni most dugačak je 24 metra i predstavlja najduži most sa jednim lukom i ravnom niveletom na čitavom Balkanu. Sagrađen je početkom prošlog veka i za njega se vezuje jedna legenda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Rađen je od strane Blagoja Lukovića, preduzimača iz Ivanjice i majstora iz Italije. Gradili su ga dve godine (1904-1906.), a projekat je uradio profesor Milenko Turudić iz Beograda" - rekao je Miloje Ostojić iz Turističke organizacije Ivanjica, prenosi "Nationalgeographic.rs".

Kako i sam kaže, postoji verovanje da je u njega ugrađeno 30.000 jaja kao vezivno sredstvo.

- Prema tim verovanjima, ovo nije jedini most na teritoriji naše opštine koji je na taj način građen. Isto je i sa Rimskim mostom u selu Kumanica - kaže Ostojić.Ova građevina nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, a opština Ivanjica 1983. i Republika Srbija 1987. godine proglasile su ga za nepokretno kulturno dobro.

- Po njemu je zabranjen teretni, ali još uvek ide putnički i pešački saobraćaj. Postoje neki projekti kojima bi se on skroz izuzeo i ostao samo kao pešački most. Za sada je on jedna od turističkih atrakcija ovog grada - rekao je Ostojić.

 

 

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading