SREBRNO JEZERO Savršeno mesto za kupanje, odmor i rekreaciju!

12:58

Turizam 0

Od Novog Sada je udaljeno oko 190km. Ukoliko dolazite sa juga Srbije, npr iz Niša, biće vam potrebno oko 2h i 30min, jer udaljenost do jezera iznosi nekih 230km

Srebrno jezero
Printscreen/Instagram

Još jedno idealno izletište u Srbiji gde možete da provedete tople letnje dane, ukoliko vam je ponestalo ideja, a ujedno se zabavite i uživate sa društvom ili porodicom!

Gde se nalazi i kako stići do jezera?

Jezero se nalazi nedaleko od Velikog Gradišta u istočnoj Srbiji, a udaljeno je od Beograda oko 110km. Kada nema gužve stiže se u proseku za 1h i 30min.  Veći deo puta se vozi magistralom, kroz naseljena mesta u kojim ćete neretko ugledati saobraćajni znak “životinje na putu”, stoga vozite pažljivo.

Od Novog Sada je udaljeno oko 190km. Ukoliko dolazite sa juga Srbije, npr iz Niša,  biće vam potrebno oko 2h i 30min, jer udaljenost do jezera iznosi nekih 230km.

Kako je nastalo Srebrno jezero?

Srebrno jezero je poslednjih godina sve popularnija i omiljenija turistička atrakcija prelepe Istočne Srbije.

Nastalo je pregrađivanjem dunavskog rukavca  1971. godine.  Ovo veštačko jezero prostire se na površini od 4km2, dostiže dužinu od 14km, širinu oko 300m i prosečnu dubinu 8m.

Zbog svoje bistre vode i prirodne filtracije, bogato je raznim vrstama slatkovodnih riba i predstavlja pravi raj za ljubitelje ribolova, ali i za sve one koji žele da pobegnu na kratko iz grada, uživaju u prirodi i svemu što ovo mesto nudi.  Zalazak sunca je nešto sto nikako ne smete propustiti dok ste ovde! U kasnim popodnevnim časovima, voda zbog bezbroj iskrica po svojoj površini dobija biserni odsjaj i tada shvatite po čemu je ovo jezero ustvari dobilo ime.

Šta vas sve očekuje tamo?

Već od samog odvajanja od magistralnog puta počinju da se nižu vikendice, a kako se budete približavali jezeru ugledaćete mnogobrojne vile i apartmane sa predivno sređenim vrtovima, hotele i ostale ugostiteljske objekte.

Što se tiče parkiranja za sada se još uvek relativno lako nalazi slobodno mesto na prostranom javnom parkingu, koji je naravno besplatan. Međutim, primetno je da iz godine u godinu raste broj turista, pa se samim tim povećava i gužva.

Centar svih dešavanja na Srebrnom jezeru je definitivno šetaliste sa mnoštvom kafića, restorana, prodavnica, trafika, objekata brze hrane i menjačnica. Ne morate da brinete ukoliko ste nešto zaboravili, tamo sve možete naći i to po standardnim cenama.

Po ugledu na sve domaće turističke lokacije i ovde na šetalištu možete naći tezge sa igračkama oko kojih su uvek okupljena deca i par štandova sa suvenirima ukoliko želite da imate uspomenu sa ovog mesta ili poklonite dragim osobama.

Preko puta, na drugoj obali, naziru se male lepe vikendice, sa privatnim dokovima gde srećni vlasnici uživaju u pecanju i kupanju.

Plaža Srebrnog jezera

Jedan deo plaže je uređen, prekriven šljunkom i dodatno podeljen na dva dela. U prvom delu je prazna i tu možete slobodno staviti svoje peškire. Drugi deo je u sklopu jednog kafica, gde se može iznajmititi komplet ležaljke i suncobran,  za sta je naglašeno da je obavezna i konzumacija pića. Neretko budu promotivne akcije vikendom, pa za samo 500 dinara dobijete dve ležaljke, suncobran i dva pića po želji.

Samih ležaljki nema puno, pa ukoliko želite da se smestite na neku od njih, najbolje je doći ranije ujutru i zauzeti mesto ili se jednostavno naoružati strpljenjem i čekati da se neko oslobodi.

Ako ste ljubitelj prirodne hladovine, možete naći svoj kutak u produžetku plaže na uredno pokošenoj travi, ispod krošnje nekog drveta. Ukoliko i tu ne budete imali sreće, predlažemo da za svaki slučaj ponesete sa sobom suncobran, jer su najbolja mesta skoro uvek zauzeta naročito vikendom.

Pri ulasku u samo jezero sa plaže voda je veoma plitka i dubina se postepeno povećava što je naročito važno roditeljima sa malom decom.

Aktivnosti koje nudi ovo turističko mesto – provedite dan što kvalitetnije i upoznajte jezero

Ako ste došli sa većim društvom i među vama ima ljubitelja sporta i rekreacije, na plaži se nalazi i teren za odbojku na pesku.

Kada vam u nekom trenutku dosadi kupanje i sunčanje možete se upustiti u istraživanje okoline. Kako biste što bolje upoznali jezero i videli sve njegove lepote iz nekog drugog ugla, predlažemo vam vožnju pedalinom. Cena iznajmljivanje pedaline na pola sata je 300din, a za sat vremena 500din.

I najmlađim posetiocima ovog mesta nece biti dosadno jer su i na njih mislili! Na početku šetališta nalazi se mini igraonica na otvorenom gde mogu besplatno da se igraju sa svojim vršnjacima i uživaju.

Ono što je definitivno omiljeno svim uzrastima jeste Aqua park, u kom po ceni od 400din za odrasle i 300din za decu možete provesti ceo dan. Park se nalazi u neposrednoj blizini šetališta, a sastoji se od dva tobogana, pet bazena različitih dubina, uključujuci i dečji bazen. Ležaljke se ovde plaćaju dodatno 100din.

Da ne zaboravimo, nedaleko od parka se nalazi i skoro napravljeni teren za košarku, kao i kamp za mlade sportiste u sklopu jednog od hotela, koji dolaze na pripreme i vredno treniraju.

Restorani i kafići – za svakog po nešto

Na samom šetalistu, kao što smo već pomenuli, ima mnoštvo restorana u kojima možete probati razne srpske specijalitete, meso, sveže spremljenu ribu, morske plodove i sve to zaliti uz čašu nekog dobrog vina. Cene su uglavom slične svuda, pa možete očekivati da će vas jedan ručak sa salatom i pićem koštati oko 1000din po osobi. Daćemo vam primer nekih od cena:

- Pileći file na žaru- oko 600din
- Ćevapi i pljeskavica- oko 550din
- Velike pizze – 450din do 600din
- Srpska i šopska salata- 250din

Ukoliko želite da pojedete nešto na brzinu, objekti brze hrane nude daleko povoljnije cene. Možete naći pljeskavicu za 200din, palačinke slatke i slane za 130din, a kuglu sladoleda za samo 50 din.

Takođe, u kafićima su isto niže cene hrane, ali naravno imaju znatno manji izbor. Skoro svaki ugostiteljski objekat ima svoj wi-fi koji uglavnom ne radi kako treba kada bude prevelika gužva.

Za one koji vole noćni život nije preterano veliki izbor ali ipak vikendom mogu uživati u provodu jer se često organizuju svirke, ali i gostovanja naših poznatih pevača.

Smeštaj na Srebrnom jezeru – korisne informacije i cene

Na samom kraju šetališta nalazi se deo za auto kamp, ušuškan u hladovini bagremove šume. Možete iznajmiti mesto za vašu prikolicu, mesto za šator ili neku od kamp prikolica, uz korišćenje sudopere, toaleta i sređenog dela sa tuš kabinama.

Cene koje možete očekivati:

Iznajmljivanje kamp prikolice po osobi   520 din
Mesto za kamp prikolicu               700 din
Postavljanje šatora po osobi       400 din

Pored navedenog, oko samog jezera nalaze se razni smeštajni objekti. Ukoliko želite luksuzniji odmor, možete potražiti objekte sa privatnim bazenom i spa centrom. Imate na raspolaganju i apartmane u privatnim vilama ili vikendice…

Cena smeštaja zavisi od usluge koju izaberete. Ako tražite samo noćenje cene su od 800 do 1500 din, dok se u vilama koje nude doručak, polupansion ili pun pansion cene kreću od 1500 do 4000din. Dvokrevetna soba u hotelu sa doručkom je znatno skuplja i negde dostiže cenu čak 7000din!

Izleti i okolna mesta – upoznajte okolinu jezera i delić lepote Istočne Srbije

Ono što definitivno ne smete propustiti je krstarenje Dunavom! Sa druge strane brane, gde se nalazi marina Srebrnog jezera , možete se ukrcati u brod koji svakodnevno organizuje ovu vrstu izleta i zaploviti u tročasovnu avanturu.

U sklopu ovog krstarenja možete posetiti tri destinacije:

1.Golubac odnosno Golubačka tvrđava koja datira još iz srednjeg veka i nalazi se u nacionalnom parku Đerdap. Sastoji se od deset kula i dve kolske kapije i svakako je jedan od naših značajnijih spomenika kulture.

2. Ramska tvrđava spada u najstarije na našim prostorima, za koju prvi pisani izvori datiraju još od davne 1128.godine, dok je po naredjenju turskog sultana Bajazita II nadograđena za potrebu borbe 1483.godine.

3. Ušće reke Pek ili u narodu poznatija kao reka Zlatni Pek jer u svom koritu skriva sitne čestice zlata.

Ako boravite na jezeru nekoliko dana, iskoristite vreme i da posetite arheološko nalazište Lepenski vir, kao i Viminacijum.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading