TEČE KROZ 10 ZEMALJA, IMA MNOGO IMENA Da li znate zašto je ova reka baš posebna za Srbiju?

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Možda niste znali da u slivu ove reke živi više od 80 miliona lјudi. Potpisana je 29.juna 1994. godine u Sofiji. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi.

TEČE KROZ 10 ZEMALJA, IMA MNOGO IMENA Da li znate zašto je ova reka baš posebna za Srbiju?
Shutterstock

 

Međunarodni dan Dunava obeležen je u 14 evropskih podunavskih zemalјa koje su potpisale Međunarodnu konvencije o zaštiti ove reke. Svake godine se ističe koliko je važno da se reka štiti od zagađenja i apeluje na racionalnu upotrebu vodenih resursa.

Možda niste znali da u slivu ove reke živi više od 80 miliona lјudi. Potpisana je 29.juna 1994. godine u Sofiji. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dunav protiče kroz 10 evropskih zemalja: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu. Po dužini je druga evropska reka, posle Volge u Rusiji. Jedina je reka na kojoj se nalazi čak četiri glavna grada, a to su Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

Sa svojih 2.888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara, i na svom putu prima Dravu, Tisu, Savu, Tamiš, Moravu, Neru, Timok...

TEČE KROZ 10 ZEMALJA, IMA MNOGO IMENA Da li znate zašto je ova reka baš posebna za Srbiju? Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče
 

Zanimljivo je da je od 10 evropskih zemalja kroz koje protiče, Dunav u Srbiji najširi, najuži i najdublji, kao i da protiče kroz Đerdapsku klisuru, najdužu klisuru u Evropi.

Pred sam ulazak u Đerdapsku klisuru njegova širina prelazi neverovatnih 6,5 kilometara. U istoj klisuri je i najdublji, oko 90 metara, ali i najuži, jer se sužava na manje od 150 metara.

U Srbiji je i jedna od deset najvećih brana na svetu nalazi na Dunavi - Hidroelektrana Đerdap.

Dunav je vekovima je bio glavna plovna saobraćajnica, kolevka kulture i svedok prvih koraka evropske civilizacije. Pored Dunava u Srbiji se nalaze svedoci burne istorije kao što su tvrđava u Baču, zatim Petrovaradinska tvrđava, Kalemegdan, Smederevska, Ramska, Golubačka i tvrđava Fetislam, ali i arheološki lokaliteti Donja Branjevina (Crvenokosa boginja), Vinča, Lepenski vir i Trajanova tabla.

Velika voda sa mnogo imena

Dunav je reka sa mnogo imena, na jezicima mnogih naroda. Tračani su ga zvali Istros, Skiti Mataos, Rimljani Danister i Danibius, Grci Dunavius, Nemci i Austrijanci ga zovu Donau, Francuzi Le Danibe, Mađari Duna, Italijani Danibo, Turci Tuna, Rumuni Dunarea, Česi, Slovaci i Rusi Dunaj, Srbi i Bugari Dunav. 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Komentari(0)

Loading