NALAZI SE NA GRANICI IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE Koji je najveći vrh u Srbiji?

10:00

Turizam 0

Najviši planinski vrh u Srbiji je vrh Đeravica, koji se nalazi na planini Prokletije na granici između Srbije i Crne Gore. Đeravica ima visinu od 2656 metara nadmorske visine.

Đeravica
Shutterstock

Đeravica je najviši vrh u Prokletijama i jedan od najprepoznatljivijih vrhova u Srbiji. Nalazi se na granici između Srbije i Crne Gore, i predstavlja izazov za planinare zbog svoje visine i spektakularnog okruženja.

Planina Prokletije je poznata po svojoj divljoj i netaknutoj prirodi, sa strmim vrhovima, dubokim dolinama i kristalno čistim jezerima. Đeravica se ističe svojim impozantnim izgledom i prelepoj panorami koju pruža s vrha.

Uspon na Đeravicu zahteva dobru kondiciju i iskustvo u planinarenju. Staze do vrha mogu biti tehnički izazovne, s naglim usponima i kamenitim terenom. Preporučuje se da planinari budu opremljeni odgovarajućom planinarskom opremom, uključujući čvrste planinarske cipele, slojevitu odeću, kišobran ili šator, hranu i vodu za duže staze, kao i mapu ili navigacijski uređaj.

Uspon na Đeravicu pruža nezaboravno iskustvo, jer se tokom penjanja možete diviti prelepim pejzažima, alpskim cvetovima i panorami koja se proteže daleko u daljinu. Na vrhu Đeravice ćete biti nagrađeni spektakularnim pogledom na okolne planine, doline i jezera.

 

 

Na Đeravicu samo u letnjim mesecima

Važno je napomenuti da planinari trebaju biti svesni promenljivih vremenskih uslova i pažljivo pratiti vremensku prognozu pre nego što krenu na uspon. Preporučuje se da se uspon na Đeravicu obavlja tokom letnjih meseci, kada su vremenski uslovi najpovoljniji.

Ukoliko niste iskusni planinar ili nemate dovoljno iskustva u samostalnom planinarenju, preporučuje se angažovanje iskusnog vodiča ili pridruživanje organizovanoj planinarskoj grupi koja će voditi uspon na Đeravicu.

Uspon na Đeravicu je jedinstvena avantura koja će vam omogućiti da istražite prirodnu lepotu Prokletija i doživite vrhunski planinarski doživljaj u Srbiji.

Postoje nekoliko staza koje vode do vrha Đeravice, a koje se razlikuju po dužini, težini i nadmorskoj visini.

Najpopularnije staze ka Đeravici

Staza preko Valbonës: Ovo je najčešće korišćena staza za uspon na Đeravicu. Počinje u selu Valbona u Albaniji, vodi preko vrha Maja e Rops (2504 m), a zatim se penje na vrh Đeravice. Dužina staze je oko 20 km.

  • Staza preko Grlate: Ova staza počinje u selu Reka u Srbiji i vodi preko prevoja Grlata (2159 m) do vrha Đeravice. Dužina staze je oko 15 km.
  • Staza preko Pećke Stene: Ova staza počinje u selu Pećka Banja u Srbiji i vodi preko prevoja Pećka Stena (2127 m) do vrha Đeravice. Dužina staze je oko 16 km.
  • Staza preko Karanfila: Ova staza počinje u selu Bogićevica u Srbiji i vodi preko vrha Karanfili (2460 m) do vrha Đeravice. Dužina staze je oko 18 km.

Sve ove staze su zahtevne i preporučuje se iskustvo u planinarenju i adekvatna oprema. Takođe, potrebno je imati dozvolu za prelazak granice između Srbije i Albanije ako se koristi staza preko Valbonës.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading