ČUDOTVORNI BUNAR, Banja Kanjiža: Kako je izvor za stoku postao lek za reumu

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Njegova mlaka voda žućkaste boje sa zapaljivim gasovima mnoge je izlečila, te ga je narod nazvao "Čudotvorni bunar".

ČUDOTVORNI BUNAR, Banja Kanjiža: Kako je izvor za stoku postao lek za reumu
Printscreen

Kanjiža je bački grad, 20 km severno od Sente, 36 km jugoistočno od Subotice i 200 km severno od Beograda. Grad i banja u njemu leže na 87 m nadmorske visine, pokraj puta i pruge Novi Sad-Segedin i reke Tise. Banja se nalazi u gradskom parku, gde je podignuto kupatilo. Klima je kontinentalna sa toplim letima i hladnim zimama.

Kanjiška mineralna voda je radioaktivna i spada u alkalne kisele bikarbonatne vode natrijumskog tipa, navodi internet sajt ove banje.

Analiza ukazuje da u njoj najviše ima od katjona natrijuma, pa magnezijuma, kalijuma, kalcijuma i amonijuma, a od anjona hidrokarbonata, sulfata i hidrofosfata.

Dva arteška bunara daju vodu sa dubine od 183 m. Temperatura vode "Čudotvornog bunara" je kod izvora 27,2°C, ali se ona na putu do ku¬patila kroz podzemne dovodne cevi snižava, te se ponovnim zagrevanjem ona povećava. Bunar daje oko pet litara mineralne hipotermalne vode u sekundu.

Termo-mineralna voda na izvorima ima toplotu od 51°C, 64°C i 72°C. Mineralno blato ili peloid je specifičnog sastava i takođe se primenjuje u terapiji.

Kome prija banja Kanjiža?

Lečenje se u banji Kanjiži obavlja kupanjem, pijenjem mineralne vode i blatnim oblogama. Voda za pijenje je indicirana kod bolesti stomaka i creva, a ugljenokisela kupanja i kupanje u radioaktiv¬noj alkalno-bikarbonatnoj vodi koriste se kod reumatičnih oboljenja, zapaljenja zglobova i mišića, išijasa, ženskih bolesti, nervnih oboljenja i malokrvnosti.

ČUDOTVORNI BUNAR, Banja Kanjiža: Kako je izvor za stoku postao lek za reumu Printscreen
 

Indikacije su reumatizam, stanja nakon povrede lokomotornog aparata, povrede perifernog nervnog sistema, stanja postoperativne ortopedije,stanja posle operacije kičmenog stuba, rehabilitacija dece i stanja oštecenog nervnog sistema.

Rehabilitacija se vrši pod nadzorom tima lekara specijalista i uz primenu savremenih medicinskih doktrina u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju koji pruža usluge hidroterapije, elektroterapije, termoterapije, mehanoterapije, kineziterapije, akupunkture i dr.

Izvor za stoku postao banja

Oko sedam kilometara od Kanjiže, izbušen je početkom dvadesetog veka bunar, radi pojenja stoke.

Njegova mlaka voda žućkaste boje sa zapaljivim gasovima mnoge je izlečila, te ga je narod nazvao "Čudotvorni bunar".

Radioaktivna voda sa slobodnom i poluvezanom ugljenom kiselinom, podstakla je osnivanje akcionarskog društva "Veliko-kanjiški čudotvorni bunar i arteško kupatilo".

Čovek koji je oživeo “čudotvorni bunar” na Jarašu je Bobi Fišer. Čuveni šahista skrivao se u banji od poternice za utaju poreza. Bilo je to 1992. godine kada je Fišer na Svetom Stefanu odigrao revanš meč za titulu svetskog prvaka sa Borisom Spaskim. Za Fišerom je bila raspisana poternica, jer nije platio porez Americi i tim mečom je prekršio sankcije prema tadašnjoj Jugoslaviji.

ČUDOTVORNI BUNAR, Banja Kanjiža: Kako je izvor za stoku postao lek za reumu Printscreen
 

Prva sezona kupanja 1908. godine


Gradski oci su brzo i logički reagovali i već te 1908. godine su otvorili "Prvu sezonu" kupanja u vodi čudotvornog bunara. Kupanje se već tada naplaćivalo. Poslovnosti tih ljudi dokazuje i činjenica da su već 1909. godine na osnovu odluke Gradske skupštine poslati uzorci vode na ispitivanje u Kraljevski Institut za hemiju u Budimpešti.

Analize su bile gotove 1910. godine. Već 1909. godine kanjiški biznismen Grünfeld Herman (direktor tadašnje ciglane i crepane), insistira na formiranju akcionarskog društva za otvaranje banjskog lečilišta. Gradske vlasti su dale saglasnost i Akcionarsko društvo je formirano, na čelu sa Gosp. Hermanom Grünfeldom.

ČUDOTVORNI BUNAR, Banja Kanjiža: Kako je izvor za stoku postao lek za reumu Printscreen
 

Čudotvorni izvor lečio i ranjenike

Prvi svetski rat pogađa i ovaj kraj. 1914-1915. godine u Banji se leče ranjenici. Akcionari su uspešno prebrodili ratne godine i nastavili sa radom i razvojem banjskog lečenja. Koncesija je istekla 1943. godine, kada akcionari vraćaju Banju Gradskim vlastima.

Od 1945-1953. godine Banja je radila kao državna ustanova pod nazivom "Arteško kupatilo". U Beogradu je izvršena analiza vode 1954. godine. Nakon izvršenih analiza predloženo je da Banja radi kao banjsko prirodno lečilište.

Kako doći od Beograda do Banje Kanjiža, pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading