IKONA BRZOPOMOĆNICE U MANASTIRU JOVANJE Veruje se da slepima daruje vid, leči hrome, nepokretne, a naročito pomaže nerotkinjama (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

U manastiru Jovanje se nalazi čudotvorna ikona Majke Božje Brzopomoćnice, koju je doneo arhimandrit Serafim Rus 1939. godine.

IKONA BRZOPOMOĆNICE U MANASTIRU JOVANJE Veruje se da slepima daruje vid, leči hrome, nepokretne, a naročito pomaže nerotkinjama (FOTO)
WIKIMEDIA COMMONS/Vladimir Mijailović, ilustracija

Današnji manastir Jovanje je podignut 1957. godine posle izgradnje jezera Međuvršje, za vreme Episkopa Germana. Po stilu Jovanjska crkva je jedna od najlepših u Srpskoj Svetoj Gori.

U manastiru se nalazi čudotvorna ikona Majke Božje Brzopomoćnice, koju je doneo arhimandrit Serafim Rus 1939. godine.

Pretpostavlja se da je ona kopija čuvene ikone iz manastira Dohijara sa Svete Gore. Kako je ona dospela do Serafima Rusa ne zna se, ali se zna da ju je on doneo u Srbiju 1923. godine, kada je i sam došao i da se od nje nije odvajao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

IKONA BRZOPOMOĆNICE U MANASTIRU JOVANJE Veruje se da slepima daruje vid, leči hrome, nepokretne, a naročito pomaže nerotkinjama (FOTO) Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je govorio: Molite se Majci Božijoj i nikakav posao ne počinjite bez njenog blagoslova. Sve će vam pomoći za šta joj se obratite. Taj blagoslov se u Jovanju i danas poštuje.

Posle potapanja starog manastira Jovanja, 1954. godine radi gradnje hidrocentrale, sav inventar i pokretni imetak je preseljen u manastir Nikolje, pa i sama ikona Majke božije. Kad je igumanija Katarina sa još 4 sestre iz manastira Nikolje polazila u novo Jovanje uzela je samo ikonu Majke Božije, jednu kravu i šivaću mašinu.

Ništa osim toga nisu imale ali Majka Božija je pomogla izgradnju manastira Jovanje. Štitila ih je od bezbožnika jer je manastir važio za četnički.

IKONA BRZOPOMOĆNICE U MANASTIRU JOVANJE Veruje se da slepima daruje vid, leči hrome, nepokretne, a naročito pomaže nerotkinjama (FOTO) Shutterstock
 

Mati Božija preko ove ikone brzo pomaže u svakoj neprilici, jer se pokazala sa drugom Siloamovom krstionicom: veruje se da slepima daruje vid, leči hrome, nepokretne, a naročito pomaže nerotkinjama, mnoge je od utapanja u moru izbavila, zarobljenike oslobodila, štetočine mnogo puta oterala i uništila, i druga bezbrojna čuda čini neprestano svim Pravoslavnim Hrišćanima koji joj pobožno pribegavaju.

Njeno prizivanje ukazuje brzu pomoć za sve životne potrebe; pomaže i pri nalaženju nestalih stvari, kod emotivnih nedoumica, kao i protiv bludne strasti, opekotina, neizlečivih bolesti.

Mnogo hodočasnika iz raznih sela dolazi da se pokloni ovoj ikoni, ali samo mali broj njih svedoči o pomoći iste i zahvali se na pomoći Majke Božije.

Kako doći od Beograda do manastira Jovanje, pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading