POLUOSTRVO PEJICE JE PRAVI DRAGULJ KABLARA Vožnja katamaranom pored "srpskog Bleda" nezaboravan je doživljaj

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Kada se polovinom prošlog veka formiralo jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarsko klisuri priroda je nakon toga odradila fenomenlan posao i sama napravila specifične i fascinantne pejzaže koji naročito tokom jesenjih dana, sa spektrom boja koje se prelivaju na suncu, oduzimaju dah posetiocima.

POLUOSTRVO PEJICE JE PRAVI DRAGULJ KABLARA Vožnja katamaranom pored "srpskog Bleda" nezaboravan je doživljaj
FOTO:RINA

Sa vrha Kablara puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave, a u dolini ove planine brojni putnici namernici zastanu na trasi starog puta ka Čačku, pitajući se da li je pred njihovim očima sinuo čuveni Bled. Poluostrvo Pejice smešteno u klisuri pravi je dragulj i neodoljivo podseća na prelepi lokalitet u Sloveniji. 

POLUOSTRVO PEJICE JE PRAVI DRAGULJ KABLARA Vožnja katamaranom pored FOTO:RINA
 

"Poluostrvo Pejice nastalo je kada se formiralo i jezero 1954. godine. Na njemu živi nekoliko porodica i svi se prezivaju Pejice. Osim ovih meštana, ima oko 30 vikendica, pa preko sezone broj stanovnika na ovom ostrvu bude duplo povećan. Svakako jedan od prelepih lokaliteta u Ovčar banji koja sa sobom nosi veliki turistički potencijal. Vožnja katamaranom pored poluostrva nezaboravan je doživljaj i neretko se dešava da ga turisti često porede sa ostrvom u Sloveniji, i nazivaju "srpski Bled", rekao je za RINU Vojin Jakovljević direktor TO Čačak. 

Ovaj lokalitet u Ovčar Banji do sada se pokazao kao pravi raj za profesionalne i fotografe amatere, koji upravo ovde svojim objektivima prave fotografije koje kasnije zahvaljući društenim mrežama obilaze Evropu i svet. Pored Pejice, u uklještenim mendrima Zapadne Morave smestilo se i polustrovo na kom se nalaze dve srednjovekovne svetinje manastiri Jovanje i Uspenje.

Sva ova lepota i bogato kulturno-istorisjko nasleđe već godinama unazad privlače posetioce na malu, srpsku Svetu Goru, a ove sezone oboreni su rekordi kad je u pitanju broj turista koji su posetili ovaj kraj. 

"Broj ostvarenih noćenja je već do septembara 2022. bio na nivou čitave prethodne godine. Bilo je dosta organizovanih poseta, a za vožnju katamaranima kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru čitavu sezonu se tražilo mesto više. To je svakako jedan od aduta po kojima se boravak u ovom delu Srbije prepoznaje. Zahvaljujući velikim ulaganjima Vlade Srbije, Ovčarsko-kablarska klisura je postala jedna od najposećenijih destinacija. Nastavićemo dalja ulaganja i u naredne dve godine", dodao je Jakovljević. 

Stari put od Beograda ka Čačku:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading