NEOBIČAN FENOMEN U KURŠUMLIJI, KAMENO SAĆE Kada Vam se dok pešačite šumom ukaže ovaj prizor, OSTANETE BEZ DAHA

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Ovo je, posle prirodnog spomenika Đavolja varoš, drugi prirodni fenomen na teritoriji opštine Kuršumlija.

NEOBIČAN FENOMEN U KURŠUMLIJI, KAMENO SAĆE Kada Vam se dok pešačite šumom ukaže ovaj prizor, OSTANETE BEZ DAHA
Printscreen/Youtube

Kameni zid dug oko stotinu metara, visok i do 10, pravilno složeni dugi, horizontalni, kameni blokovi. Jedan na drugi, ponegde, kao pčelinje saće, pa prvo što pomislite, LJUDSKA RUKA ili majka priroda.

Stručnjaci turističkog preduzeća "Planinka" iz Kuršumlije i sami su zapanjeni otkrićem.

Otkrili su na obroncima Radan planine, misteriozan zid star, predpostavlja se, 65 miliona godina sastavljen od horizontalnih kamenih kolona, gotovo identičan "Džinovskom mostu" u Severnoj Irskoj, koji je pod zaštitom UNESCO. Ovo je, posle prirodnog spomenika Đavolja varoš, drugi prirodni fenomen na teritoriji opštine Kuršumlija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Obzirom da je ovde bio i jedan Zaliv Panonskog mora i da je bila vulkanska erupcija, stene su vulkanske i moguće je da je došlo prilikom izlivanja lava i do hlađenja od strane vode te se napraviše ovakvi blokovi. Bio je to možda u početku jedinstven blok pa je vremenom pucao i pravio ovakve oblike, kaže Radovan Tanasković.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da je ta prirodna retkost iskorišćena još u rimsko doba, jer se na vrhu „neobičnih kamenih stubova" nalaze ostaci rimskog kastela, a ispod njega ostaci kuća.

Prema istorijskim podacima, na tom mestu tokom srednjeg veka nalazila se kula Branka Mladenovića, oca Vuka Brankovića, pa ovo mesto meštani zovu još i „Brankova kula".

Za ovu retkost dugo se nije znalo jer se nalazi na nepristupačnom terenu Radan planine, a do otkrića se došlo na osnovu priča meštana obližnjih sela.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković kaže da je zid ispucao, a da su ovakvi komadi nalaženi u dolini Kosanice.

Procenjuje se da je do danas istraženo nešto manje od 10 posto područja Kuršumlije.

Kako doći od Beograda do Brankove kule, pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading