SRPSKA LEPOTICA SA NAJVEĆIM BROJEM SUNČANIH DANA Planina koja još uvek odoleva turistima i tek čeka da bude otkrivena

Lepote Srbije

16:00

Turizam 1

Teško je na jednom mestu nabrojati sve ono što jedna od najsunčanijih srpskih planina može da ponudi. Ali, jedno je sigurno, na Zlataru ima za svakoga ponešto.

Zlatar
Shutterstock/Zlatar

 

Udaljena oko 280 kilometara od srpske prestonice, planina Zlatar neretko se nalazi u senci mnogo poznatijeg Zlatibora. Možda je upravo to razlog zbog koga se na srpskoj planini sa velikim brojem sunčanih dana u toku godinu može uživati u predelima netaknute prirode.

Okružuju je čak četiri reke i to Uvac, Bistrica, Mileševka i Lim.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Zlataru se nalaze i četiri jezera, a u okolini su brojne svetinje i kanjon reke Uvac, u kome obitava retka i zaštićena vrsta, beloglavi sup.

Najsunčanija srpska planina

SRPSKA LEPOTICA SA NAJVEĆIM BROJEM SUNČANIH DANA Planina koja još uvek odoleva turistima i tek čeka da bude otkrivena Shutterstock/Zlatarsko jezero, brana, Kokin brod
 

Klimatske karakteristike čine Zlatar posebnim. Budući da je pozicioniran na mestu na kome se spajaju mediteranska klima, sa jedne strane i planinska, sa druge, važi i za vazdušnu banju. Tek oko 100 dana u toku godinu su snežni dani, dok su preostali dani mahom sunčani, što Zlatar čini srpskom planinom sa najvećim brojem sunčanih dana u toku godine.

I ne samo da je ova planina interesantna za posetu u toku zime, budući da se od 2010. godine može pohvaliti i skijalištem, ski-stazom „Briježđa“ dugom 1.200 metara i žičarom, nego je Zlatar interesantno posetiti i u drugim periodima godine. Brojne aktivnosti turistima su tad na raspolaganju.

Zip-lajn dug oko kilometar jedna je od atrakcija Zlatara. Otvoren 2019. godine, odličan je izbor za ljubitelje avanture. Posetiocima se nude dve trase, jedna duga 602 metra, a druga 390 metara.


Krstarenje Uvačkim i Zlatarskim jezerom, vožnja kvadovimai džipovima do čuvenih meandara reke Uvac, tek su neke od aktivnosti koje su na raspolaganju posetiocima planine Zlatar.

Prirodne i kulturne atrakcije Zlatara

SRPSKA LEPOTICA SA NAJVEĆIM BROJEM SUNČANIH DANA Planina koja još uvek odoleva turistima i tek čeka da bude otkrivena Shutterstock/Zlatarsko jezero, Kokin brod
 

Teško je na jednom mestu nabrojati sve ono što jedna od najsunčanijih srpskih planina može da ponudi. Ali, jedno je sigurno, na Zlataru ima za svakoga ponešto.

Jedan od nalepših vidikovaca, sa koga se pruža pogled na meandre reke Uvac, nosi naziv „Molitva“ i jedan je od najposećenijih na Zlataru. Svakako ne bi trebalo propustiti ni posetu vidikovcima „Hodžina stena“, „Zlatar“, „Savina stolica“ i „Ravni krš“.

Četiri su jezera na Zlataru, među kojima je najposećenije Zlatarsko jezero, koje se naziva i „srpskom Atlantidom“. Sjeničko jezero poznato je po mističnoj Devojačkoj steni, dok je Radoinjsko jezero raj za ljubitelje prirode. Ako posetite Tavničko jezero, nastalo na mestu gde su ranije postojala rudarska okna, lako se može dogoditi da ostanete zatečeni neverovatnom tirkiznoplavom bojom vode, po kojoj je poznato.

Iako nije uređena za turističke posete, Ledena pećina je dostupna u pratnji turističkih vodiča u okviru Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, na čijem području se nalazi. Prilaz je moguć samo čamcem, što je čini još atraktivnijom.

Crkve brvnare u zlatarskim selima Radijevići i Kućani, kao i srednjovekovni srpski manastiri Mileševa, Banja i Davidovica predstavljaju značajne lokalitete za posetu tokom boravka na Zlataru.

Evo kako doći od Beograda do Zlatara:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(1)

Loading
Pera

24.10.2022 22:14

Najsunčanija planina u Srbiji je Vidojevica sa najviše sunčanih dana i vedrih noći. Zbog te karakteristike je podignuta najveća opservatorija u ovom delu evrope. Ali iz nekog razloga ovaj deo Srbije je neopravdano zapostavljen i niko ne piše o lepitama ovog kraja i Toplice uopšte.