LEK ZA MNOGE BOLJKE I "RAJ ZA ŽIVCE" Ovde je spas nekada nalazilo na hiljade gostiju iz bivše Jugoslavije (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Na žalost zbog tranzicije na mnoge objekte stavljen je katanac.

LEK ZA MNOGE BOLJKE I "RAJ ZA ŽIVCE" Ovde je spas nekada nalazilo na hiljade gostiju iz bivše Jugoslavije (FOTO/VIDEO)
Printscreen

U Bogutovačkoj banji, poznatijoj kao „raj za živce“, lek je nekada nalazilo na hiljade banjskih gostiju iz bivše Jugoslavije, ali i zemalja sa svih kontinenata. Međutim, tranzicija je za nju bila pogubna, pa je pre osam godina u Bogutovačku banju uveden stečaj, a na mnoge objekte stavljen katanac.

Zahvaljujući meštanima i gostima ostalo je u životu kupatilo, ali u veoma lošem stanju.

Marjan Banjanac i Milanko Vasiljević, preduzimljivi mladi ljudi, više iz lokalpatriotskih motiva nego ekonomskih, rešili su krajem prošle godine da sudbinu Bogutovačke banje uzmu u svoje ruke, Bogutovačka banja stare i nove goste dočekala je u novom ruhu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

LEK ZA MNOGE BOLJKE I FOTO:RINA

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Sa nadležnima smo se dogovorili da uzmemo banjsko kupatilo u zakup dok se status banje ne reši. Jesenas je urađena kompletna rekonstrukcija ženskog kupatila, tokom proleća i muškog, tako da ovaj objekat izgleda lepše, komfornije i funkcionalnije nego ikada pre. Uložena su velika sredstva i rad, ali ne žalimo. To je naš dug prema banji, odakle smo obojica, njenim meštanima i gostima koji su decenijama ovde, ostavljali svoj novac. Drugo je pitanje kako je on korišćen, očigledno-ne na pravi način“, rekao je Marjan.

Svih ovih godina kupatilo je nekako ipak radilo, jer bolesni ljudi nisu mogli da se pomire sa činjenicom da za svoju bolest ne mogu da nađu lek, ako već postoji u Bogutovačkoj banji. Meštani su sami čistili i održavali kupatilo kako bi banja opstala, a zarada od izdavanja smeštajnih kapaciteta zaživela.

„Mineralna voda Bogutovačke banje ima nemerljivu vrednost i jedinstvena je u Evropi. Svi koji pate od neurotičnog sindroma, psihoneuroze, migrena, neurotičnih glavobolja, neuralgija, mobilnosti vegetativnog nervnog sistema, posledica multiple skleroze, mogu potražiti pomoć u Bogutovačkoj banji. Posle ovog stresnog vremena proživljenog sa koronavirusom, desetak dana provedenih u Bogutovačkoj banji i zdravima će dobro doći da ne govorim o obolelima. Treba imati u vidu da ova banja s pravom  nosi i naziv raj za živce“, kazuje dr Srećko Milović, poznati kraljevački neuropsihijatar.

Podaci kažu da su mineralni izvori u Bogutovačkoj banji bili poznati još u antičkim vremenima. Stari Rimljani su sigurno uživali u blagodetima banjske vode. Isto tako, banja u Bogutovcu bila je poznata i našim srednjovekovnim vladarima jer se vrlo blizu nalazi tvrđava Maglič, unutar koje je nekada postojao srednjovekovni grad.

LEK ZA MNOGE BOLJKE I Printscreen
 

Knez Miloš, koji je bio zagovornik razvoja banjskih lečilišta, naredio je da se u Beču 1834. godine uradi i analiza vode u Bogutovačkoj banji. Negde pred kraj 19. veka, doktor Marko Leko je uradio hemijsku analizu vode koja je potvrdila njena izvanredna svojstva u lečenju mnogih bolesti.

Pored neuropsihijatrijskih oboljenja lečenje mineralnom vodom ove banje daje odlične rezultate u lečenju srca, visokog krvnog pritiska i organa za varenje.

„Posećivala sam i druge naše banje ali i banjska lečilišta u Mađarskoj i nekim drugim zemljama, ali sam tek u Bogutovačkoj banji našla pravi lek za visok krvni pritisak i zato godinama sa suprugom dolazim ovde. Mi smo dugo radili u Nemačkoj, gde smo i penziju stekli, prošli smo mnoge evropske zemlje ali ovakvo bogatstvo malo ko ima. Obradovali smo se što je i banjsko kupatilo dobilo izgled primeren banjskom lečilištu o kojem se puno zna i izvan naših granica“, ističe Beograđanka Dana Đorđević.

Bogutovačka banja je po poseti još daleko od rekordne 1986. godine kada ju je tokom sezone posetilo oko 10.000 gostiju, ostvarivši više od 68.000 noćenja. Međutim, i meštani i gosti veruju da za bogutovački raj za živce dolaze bolji dani što je u najvećem interesu brojnih pacijenata i zemlje i sveta , ali i meštana Bogutovca i njegove banje.

Kako doći od Beograda do Bogutovačke banje pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading