KAKO SU DVA POBRATIMA NOSILA PO KAMEN NA VRH PLANINE Golema planina, eliksir mladosti, od šuma do izvora

10:00

Turizam 0

Golija je i dalje u velikoj meri „divlja“ planina i u tome se krije njena lepota

KAKO SU DVA POBRATIMA NOSILA PO KAMEN NA VRH PLANINE Golema planina, eliksir mladosti, od šuma do izvora
vikipedija/Golija

Ova planina je najverovatnije dobila ime zbog svoje veličine - golema. Ogromna prostranstva, oštra klima i guste šume su razlog da meštani često kažu: „ne zna Golija šta je delija“. Bez terenskog vozila ili konja planinu je teško preći, tako da se i planinari ovde mogu teško sresti.

KAKO SU DVA POBRATIMA NOSILA PO KAMEN NA VRH PLANINE Golema planina, eliksir mladosti, od šuma do izvora vikipedija/Golija
 

Golija pripada unutrašnjoj zoni Dinarskog planinskog sistema. Pruža se u smeru zapad-istok u dužini oko 32 km. U zapadnom delu izvijena je prema jugu, a u istočnom prema severu.

Dva dominantna vrha su najviši vrh Jankov kamen (1.833 m) i Crni vrh (1.795 m). Na Goliji se nalaze mnogobrojne reke koje su raščlanile njene strane: Studenica, Brvenica, Moravica itd.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Golija je jedna od najlepših, najočuvanijih i najšumovitijih planina u Srbiji. Prostire se na teritoriji pet opština i to: Ivanjice, Novog Pazara, Raške, Sjenice i Kraljeva. Okružena planinama jugozapadne i centralne Srbije, Golija svojom masivnošću dominira krajolikom i zauzima površinu skoro dva puta veću od susednog i mnogo poznatijeg Kopaonika.

KAKO SU DVA POBRATIMA NOSILA PO KAMEN NA VRH PLANINE Golema planina, eliksir mladosti, od šuma do izvora WIKIMEDIA COMMONS
 

Golija je bogata rekama u kojima žive brojne slatkovodne vrste riba, uključujući potočku pastrmku, krkušu, jošanku... Na Goliji se nalazi i  Dajićko jezero, poznato i kao Tičar, koje goste privlači interesantnim trouglastim oblikom i velikim varijacijama u nivou vode tokom sušnih i kišnih meseci.

KAKO SU DVA POBRATIMA NOSILA PO KAMEN NA VRH PLANINE Golema planina, eliksir mladosti, od šuma do izvora WIKIMEDIA COMMONS
 

U blizini se nalazi i jezero Nebeska suza koje se pojavilo posle zemljotresa u Rumuniji 1974. godine.
Zahvaljujući očuvanoj prirodi, ova planina posetiocima nudi jedinstvene prirodnjačke ekspedicije i programe „preživljavanja” u prirodi. Jedna od najlepših avantura za decu i odrasle je celodnevna šetnja kroz guste šume Golije, uz branje šumskih jagoda i borovnica i susrete s divljim konjima koji slobodno trče po zelenim pašnjacima.

Golija je 2001. godine proglašena za Park prirode, a Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ je pod zaštitom UNESKO-a. Najviša tačka Golije je Jankov kamen visok 1834 metara.

KAKO SU DVA POBRATIMA NOSILA PO KAMEN NA VRH PLANINE Golema planina, eliksir mladosti, od šuma do izvora WIKIMEDIA COMMONS
 

Mitovi i legende nerazdvojivi su deo folklora Golije, a jedno od narodnih predanja govori o dva pobratima Rajku i Janku, koji su se kladili ko će pre da iznese poveći kamen na vrh Golije.

„Rajko je brzo nosio svoj kamen i blizu vrha se spotakao i ispustio ga i kamen je pao u potok. Janko je polako nosio svoj kamen, ali je sigurno stigao do vrha. Otuda se vrh Golije zove Jankov kamen, a potok u koji se otkotrljao Rajkov kamen meštani nazivaju Rajkov potok“.

Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu prirode Srbije 1966. godine doneto je Rešenje o stavljanju pod zaštitu Dajićkog jezera – tresave kao prirodne retkosti i prirodnog spomenika geobotaničkog karaktera na površini od dva hektara na severozapadu Golije.

Golija je i dalje u velikoj meri „divlja“ planina i u tome se krije njena lepota. Velika šumska prostranstva, neka sa karakteristikama prašume, stabla visoka i do 40m, tresetišta, bujni pašnjaci i brojne endemske i reliktne biljne vrste su samo deo onoga što Golija skriva.

Biciklističke staze

Na Goliji postoji nekoliko obeleženih biciklističkih staza. Na rutama su postavljene drvene nadstrešnice i klupe za odmor biciklista, pešaka i planinara. „Planinarsko društvo Golija” iz Ivanjice organizuje veliki broj atraktivnih programa i tura koje, zahvaljujući uslugama iskusnih vodiča, pogoduju i početnicima.

KAKO SU DVA POBRATIMA NOSILA PO KAMEN NA VRH PLANINE Golema planina, eliksir mladosti, od šuma do izvora WIKIMEDIA COMMONS
 

Pešačke staze

Golija obiluje dobro obeleženim pešačkim stazama, koje zbog velikih visinskih varijacija zahtevaju nešto bolju fizičku kondiciju. S druge strane, lagana šetnja kroz uređenu „stazu zdravlja” dugu 3 kilometra, izuzetno blagotvorno utiče na opšte zdravstveno stanje posetilaca te se preporučuje svima bez obzira na kondiciju, godine i vitalnost.

Znamenitosti

Golija obiluje kulturno-istorijskim znamenitostima koje možete videti kako na samoj planini tako i u neposrednoj okolini.

U severnom delu Golije, u dolini reke Studenice nalazi se istoimeni manastir iz 12. veka. Ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja upisan je i u Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

U selu Gradac nalazi se veliki kameni krst podignut u 17. veku, ukrašen urezanim ranohrišćanskim simbolima i slovima. Nedaleko od sela nalazi se i manastir Gradac, koji je srpska kraljica Jelena podigla u 13. veku kao svoju zadužbinu.

U podnožju planine Golije možete obići i kameni „Rimski most“ za koji se veruje da potiče iz doba Nemanjića, iako njegov naziv asocira na antička vremena.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

.

Komentari(0)

Loading