SAMO OVDE MOŽETE DA UĐETE U SOBRAŠICE Mesto gde su pozvani svi da jedu, a domaćice prave isključivo posnu trpezu

12:00

Turizam 0

Pored prirodne lepote koja ga okružuje sa svih strana, selo je čuveno po crkvi brvnari koja potiče još iz 1838. godine i posvećena je Pokrovu Presvete Bogorodice.

SAMO OVDE MOŽETE DA UĐETE U SOBRAŠICE Mesto gde su pozvani svi da jedu, a domaćice prave isključivo posnu trpezu
Foto: Rina

Prostrani travnati pašnjaci, borove šume vekovnog trajanja, netaknuta priroda jeste ono po čemu je poznato zlatiborsko selo Jablanica. Udaljeno je 22 km od centra Zlatibora i to je jedno od najprostranijih planinskih sela u Srbiji. U selu živi oko 750 stanovnika. Očaravajuće je lepote, jer se velikim delom prostire u dolini reke Jablanice, a nad selom se nadvija najviši vrh Zlatibora, Tornik ispod kog izvire ova reka.

Foto: Rina
 

Ovaj neotkriveni planinski biser još uvek živo svedoči o prošlosti i bogatoj srpskoj istoriji.

"Zlatiborski kraj izuzetno je bogat kulturno-istorijskim spomenicima, a posebno mesto zauzima i ova autentična crkva brvnara u Jablanici. Uspešno odoleva zubu vremena skoro dva veka. Proglašena je za zaštićeno kulturno dobro, a 2013. godine izvršena je njena rekonstrukcija i izgrađeni novi vidikovci, informativne table i klupe za odmor".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ova crkva brvnara pripada drvenim hramovima manje vrste širine 5,25 m, a dužine 9,5 m. Jedno je od najposećenijih loklaliteta na Zlatiboru, jer se nalazi ušuškana u debelom hladu borove šume i predstavlja idealno mesto za rekreaciju i odmor od gradske vreve. Međutim, ovde nije samo reč o kulturnom spomeniku već o živom duhovnom jezgru, u kom je očuvan i obnovljen liturgijski život.

Foto: Rina
 

U porti jablaničke crkve može se videti i nešto jedinstveno, čega nema pri drugim zlatiborskim bogomoljama. U pitanju su rodovske drvene trpeze, poznate kao sobrašice, koje najbolje svedoče u jedinstvenom običaju i duhovnoj praksi ovog zlatiborskog sela.

"Sobrašice su nastale, u duhu ranohrišćanskih agapa-zajedničkih večera ljubavi, tako što su služile za okupljanje vernika tri puta u toku godine, i to na praznike Petrovdana, Preobraženja i Pokrova Bogorodičinog.

Foto: Rina
 

Tokom ovih praznika, u sobrašicama se služila hrana, koju su pripremale domaćice iz kuće vlasnika sobrašice, i to obavezno posna jer se i posle pričešća, istoga dana, na rodovskim trpezama, upražnjavao post.

Iako su gosti u sobrašicama bili prevashodno članovi familije vlasnika sobrašice, za trpezu su pozivani i svi oni koji su došli na crkvenu službu iz drugih krajeva i koji nisu imali svojih šatri ili trpeza", kaže Živanović.

Iako skromnih dimenzija, ova crkva ima raskošnu unutrašnjost. U njenom središtu se nalaze carske dveri, delo poznatog slikara, dok se u crkvi nalazi ukupno 27 ikona, od kojih su četiri prestone, a sve su dar verujućeg naroda.

U selu se svake godine organizuju dve manifestacije

Tradicionalni doček pravoslavne Nove godine i Seoski višeboj.

Doček pravoslavne Nove godine se održava u porti crkve 13. januara, a počinje Večernjom službom u crkvi, paljenjem badnjaka, deljnjem poklončića najmlađima, kulturno umetničkim programom i na kraju vatrometom. Seoski višeboj u Jablanici predstavlja takmičenje u tradicionalnim zanatima, veštinama i sportovima koji se ovim putem čuvaju od zaborava.

Višeboj prikazuje i neguje zanate i veštine koje polako nestaju, a koji su vrlo živopisni i čine prepoznatljiv motiv Zlatibora. Manifestacija je takmičarskog duha i važi za jednu od najbolje organizovanih seoskih manifestacija.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading