TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Kod prilaska jezeru treba biti obazriv jer je tlo prilično močvarno. Zimi je jezero pokriveno debelim slojem leda i snega, a leti kao mesto za izlete privlači mnogobrojne turiste iz raznih krajeva. Ovo je jedno od retkih staništa repatog vodozemca.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Jezero na planini Goliji koje nema obalu, trouglastog je oblika, tema je mnogih naučnih radova, vezano je za mnoge mitove i legende, a udaljeno samo 3 sata od Beograda.

Shutterstock
 

Dajićko jezero je obrazovano od atmosferskih padavina. Padavine su vremenom obrazovale udubljenje sve do izdana. Jezero i danas vodu dobija najvećim delom od atmosferskih taloga, kao i od kaptiranog izvora. Na izvoru je napravljena česma posvećena Vlastimiru Parezanoviću, pioniru šumarstva u ovom kraju. Veličina jezera je između 10 i 15 metara, mada se menja, tj. nema stalnu veličinu.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO)

Za jezero su vezane mnoge legende i predanja, ali i naučni radovi.

Pod nazivom Dajićko jezero se prvi put pominje u spisima Josifa Pančića, Nedeljka Košanina i Jovana Cvijića, dok je kod meštana bio ustaljen naziv Tičar. Nedeljko Košanin je jedan od prvih naučnika koji je proučio jezero. U vreme njegovih istraživanja 1906. godine, površina vodenog jezera iznosila je 460 m², što predstavlja tek četvrtinu njegove prvobitne površine i jasno ukazuje na ubrzan proces eutrofikacije ("cvetanje vode").

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Košanin je, uz Radovana Ršumovića, odgovoran što su mnogobrojne legende vezane za jezero razotkrivene.

Zimi je jezero pokriveno debelim slojem leda i snega, a leti kao mesto za izlete privlači mnogobrojne turiste iz raznih krajeva. Faunija jezera je nedovoljno istražena, ali je ustanovljeno da u jezeru žive tri akvatične vrste insekata iz reda Odoneta i da je ovo jedno od retkih staništa repatog vodozemca.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Repati vodozemac
 

Nekada se na jezeru svakog 8. maja održavala služba, a sada se na istom mestu svakog 21. jula održava sabor.

Tičar je jezero za koje se vežu mnoge legende i mitovi

Nalazi se u gustoj četinarskoj šumi u selu Gleđica, u blizini naselja Bele vode. Mnogi akademici su pisali naučne radove na temu ovog jezera, a jedni od njih su dr. Nedeljko Košanin i Radovan Ršumović.

Jezero je u osnovi trouglasto, a okruženo je gustom četinarskom šumom. Jezero je trenutno veoma malo oko 10-15 metara. Ranije je bilo mnogo veće i oticalo je u reku Pakašnicu. Jezero je obrazovano od atmosferskih voda i jezerska voda je vremenom rastvarala stene na svom dnu, tako da se basen jezera udubljivao dok nije dopro do izdana odakle i danas dobija vodu i tako se održava.

TROUGLASTO JEZERO SA TRI IMENA Prema jednoj legendi u njemu su se nekada utopili svatovi (FOTO/VIDEO) vikipedija/Dajićko jezero, Golija
 

Svatovsko jezero

Prema jednoj legendi u jezeru su se nekada utopili svatovi, pa se zove i Svatovsko.

Po nekim pričama tu se okupljaju gorske vile. U legendi „Čudovište iz jezera” kaže se: Iz Daićkog jezera stalno se pojavljivalo nekakvo čudovište. Izlazilo je na pašnjake oko jezera i tuklo se sa volovima daićkih i gleđičkih čobana. Dozlogrdi to čobanima i naprave plan kako da ga unište. Zamole jednog kovača iz Daića da svome volu okuje rogove. Kovač je posebno hranio i negovao svoga bika koji će se bosti sa grdosijom iz jezera.

U borbi kovačev bik, na veliku radost čobana, nadjača grdosiju iz jezera. Ona se stropošta u jezero i nikako se više nije pojavljivala na pašnjacima u okolini jezera. Od tada su čobani mirno napasali svoja goveda.

Posle uništenja grdosije u Daićkom jezeru, narednih godina okolna sela je tukao grad, a najviše selo Gleđicu.

Dozlogrdi to Gleđičanima pa pozovu pet sveštenika na dan svetog Prokopija da drže denije na jezeru i zauzmu ovaj dan za svoju drugu preslavu, posle Trojica, jer im je neko iz jezera rekao da tako mogu spasti letinu. I od tada se svake godine na jezeru održava sabor, gde se okuplja svet, ne samo iz okolnih sela, već i sa velike daljine, čak od Moravice i Studenice.

Kako doći od Beograda do Daićkog jezera pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 
ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading