NAJKRAĆA REKA U SRBIJI NEDALEKO OD DRINE Pre nego što stupe u brak mladenci treba da posete ovu reku

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Reka Vrelo se nalazi na desnoj obali Drine, u naselju Perućac, 13 km uzvodno od Bajine Bašte i pripada Nacionalnom parku Tara. Važi za jednu od najkraćih reka u Evropi. Tok reke je dugačak onoliko koliko godina ima dana (tačno 365 m), pa se zbog dužine svoga toka zove i reka Godina.

NAJKRAĆA REKA U SRBIJI NEDALEKO OD DRINE Pre nego što stupe u brak mladenci treba da posete ovu reku
Shutterstock

Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare. Prosečna izdašnost Perućačkog vrela iznosi 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni.

Dužina njenog toka se ne menja jer ističe iz kraškog terena, a na ušću se takođe nalaze čvrste stene koje voda ne može da odnese. Vrelo je bistra rečica, kažu „bistra kao oko”. Svojim vodopadom visine 10 m se uliva u reku Drinu i pravi veliki i izuzetno lep vodopad. Voda se uz jak huk uliva u Drinu i pri tome se podiže pravi oblak od sitnih kapi, pa je na ovom mestu, čak i u vrelim letnjim danima izuzetno sveže i prijatno.

Vodopad reke Vrelo privlači ogroman broj turista, naročito u vreme Drinske regate, turističke manifestacije koja se u letnjim mesecima održava u ovom kraju. Iznad same rečice nalazi se istoimeni restoran sa predivnom terasom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Reka je na nekoliko mesta premošćena drvenim terasama na koje su postavljeni stolovi. Većina baštenskih stolova je uz sam vodopad. Stoletno drveće natkriljuje ceo baštenski deo restorana, stvarajući prijatnu hladovinu za mnogobrojne turiste.

Reka Godina ne menja dužinu ni milimetar, zbog čega se veruje da mladi, pre nego što stupe u brak, treba da dođu na njenu obalu kako bi njihova ljubav ostala zauvek nepromenjena.

Kažu da je ova rečica mistična i da je mnogima pomogla da dobiju potomke i otklone razne psihofizičke tegobe. Kako se veruje, sreća čeka svakog ko prepešači ceo njen tok i pritom joj daruje novčić koji je prenoćio pod jastukom. Mnogi tvrde da su im se želje ispunile u roku od 365 dana nakon što što su se prvi put nad „Godinom” pomolili.

 

Komentari(0)

Loading