DAN DANAS SAČUVAO SVOJU MISTIČNOST I IZDVOJENOST Interesantno je da je prvo bio muški manastir, a ukazom vladike Save Vukovića, preimenovan u ženski (VIDEO)

Lepote Srbije

10:50

Turizam 0

Manastir Svete Trojice u Kikindi je podignut 1887. godine za vreme vladavine Franje Josifa.

DAN DANAS SAČUVAO SVOJU MISTIČNOST I IZDVOJENOST Interesantno je da je prvo bio muški manastir, a ukazom vladike Save Vukovića, preimenovan u ženski (VIDEO)
vikipedija

Manastir je zadužbina Melanije Nikolić, rođene Gačić (prema nekim izvorima Gajčić ili Gaičić) koja je sa rodbinom i sahranjena u crkvi. Ikone za manastir izradio je kikindski slikar Đura Pecić.

O Manastiru


Gradnja manastira otpočela je 1885. godine kada su temelji osvećeni po blagoslovu episkopa temišvarsko-banatskog, Đorđa Brankovića. Nakon dve godine gradnja je završena, osvećenje je izvršeno na dan Svetih Kirila i Metodija, 24. maja 1887. godine. Manastir je poneo naziv "Manastir Svete Trojice" 1903. godine. Odobreno mu je u isto vreme da ima duhovnika monaškog čina. Arhimandrit Stefan Ilkić poznati crkveni pisac, bio je od 1908. godine duhovnik manastira kikindskog.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Unutrašnjost Manastira i oltar urađeni su u baroknom stilu sa 8 fresaka i 8 medaljona. Manastirsku crkvu odlikuju mozaici svetih Arhangela Mihaila i Gavrila. Ikonostas i zidove hrama oslikao je 1887. godine poznati samouki slikar Đura Pecić, rodom iz Bačke. Crkvena slava je drugi dan Duhova. Ovaj verski objekat značajan je, jer je u periodu od 1921. do 1932. godine, Kikinda bila sedište velikokikindsko - velikobečkerečko - aradsko - velikosemluškog vladike, doktora Georgija Letića.

Manastir je prvobitno bio muški, a bogosluženja su vršili kikindski parohijski sveštenici. Za potrebe manastira izgrađen je i srednjoškolski internat, u kojem se danas nalazi Osnovna škola Đura Jakšić. Manastir je 1980. godine, ukazom vladike Save Vukovića, preimenovan u ženski. Na čelo manastira postavljena je Marta Kovač, a sa njom žive dve monahinje i jedna iskušenica. Konak je obnovljen i dograđen 1967. godine. Pored manastira nalazi se i groblje, u Kikindi poznato pod nazivom Melino groblje.

DAN DANAS SAČUVAO SVOJU MISTIČNOST I IZDVOJENOST Interesantno je da je prvo bio muški manastir, a ukazom vladike Save Vukovića, preimenovan u ženski (VIDEO) vikipedija
 

 

Melanija Nikolić rođ. Gačić

Melanija Nikolić rođ. Gačić (ili Gajčić?) (1829 - 1912), poznata po nadimku Lepa Mela, jedna je od najpoznatijih, najznačajnijih i najzanimljivijih Kikinđanki druge polovine 19. veka i početka 20. veka. Ktitorka je Manastira Svete Trojice u Kikindi, u kojem je pored 300 jutara zemlje zaveštala i salaš i kuću. Njeno zaveštanje je posle Drugog svetskog rata, kao i većina sličnih objekata, nacionalizovano. Priznanje Grada Kikinde za humanost i dobrotovorni rad nosi naziv po Melaniji Nikolić Gajčić.

Dug i kontroverzan život Melanije Nikolić - Gačić opisala je i dokumentovala Aleksandra Beloš u Biografiji Melanije Nikolić - Gačić, u izdanju Narodnog muzeja Kikinda.

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading