POSETIOCE POSMATRAJU "NEBESKE OČI" Kripta Hrama Svetog Save nova nezaobilazna turistička destinacija (VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Crkva svetog kneza Lazara, zajedno sa Kriptom patrijaraha, smeštena je u podzemnoj etaži Svetosavskog hrama, koja je sagrađena u periodu između 2001. i 2002. godine, za samo šest meseci. Idejno, ikonopis ove crkve sažima čitavu istoriju pravoslavlja na ovim prostorima, originalno je povezujući sa evanđelskim pripovestima i parabolama, prikazanim na svodovima crkve.

POSETIOCE POSMATRAJU "NEBESKE OČI" Kripta Hrama Svetog Save nova nezaobilazna turistička destinacija (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Jedno od najposećenijih mesta u gradu, odnedavno nezaobilazno na turističkoj mapi, jeste kripta Hrama Svetog Save. Nekoliko stotina hiljada posetilaca videlo ju je od kako je otvorena.

– Sa bogosluženjima, liturgijama, venčanjima i krštenjima i drugim prigodnim svečanostima poput duhovnih koncerata, izložbi, promocija knjiga počeli smo odmah po otvaranju. Ubrzo je postala i mesto koje turisti obavezno posećuju, pa najveći broj njih posle obilaska Hrama siđe i u kriptu. I svi se oduševe njenom monumentalnošću bez obzira na to da li su pravoslavne ili neke druge veroispovesti – kažu u Hramu Svetog Save.

Središnja predstava na zapadnom zidu, najveća je po površini, obuhvata Bogomsabrani sabor Svetog Save i Svetog kneza Lazara kojima sleduju arhijereji sa leve, i vladari srpski, sa desne strane.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

A nije ni čudo, jer ko nije sišao sedam metara ispod zemlje, u temelje najveće pravoslavne bogomolje na Balkanu, taj ne zna šta je veličina. Na oko 2.000 metara u igri svetlosti između lučnih svodova posetioce posmatraju „nebeske oči”. Sa živopisa oslikanog na plafonu u vizantijskom stilu nadgledaju ih likovi apostola i svetitelja. Te freske radili su naši ikonopisci.

POSETIOCE POSMATRAJU Printscreen/Youtube
 

 

– Najviše turista u kriptu dolazi preko Turističke organizacije Beograda, ali ima dosta posetilaca koji u kriptu stižu posredstvom agencija ili samostalno. Dolaze i brojne delegacije u organizaciji Hrama i Patrijaršije – navode u Hramu.

Njenom izgradnjom ostvarena je prvobitna zamisao da se ispod naosa i glavnog oltara Hrama smesti bogoslužbeni prostor funerarne funkcije (grobna crkva svetog kneza Lazara, po prvobitnom predlogu), ali je novo rešenje ove podzemne etaže, izvedeno u skladu sa vizantijskom arhitekturom, prvobitno dodalo i kulturnu funkciju.

Time je ovo nezavisno podzemno zdanje, pored bogoslužbene namene, postalo mesto održavanja značajnih kulturnih događaja u životu prestonice. U okviru ovog prostora nalaze se sistemi za podno grejanje i ventilaciju vazduha, čime je obezbeđena adekvatna zaštita za ikonopis i omogućeno da boravak u samoj crkvi bude prijatan.

 

 

Centralnu poziciju u kripti zauzima grobna Crkva Svetog kneza i mučenika Lazara. Njen oltar nalazi se ispod oltarskog prostora Hrama Svetog Save, a kameni ikonostas dekoracijom podseća na ličnost kneza. Iza oltara je stara kripta patrijarha, u kojoj će u sarkofazima počivati zemni ostaci poglavara Srpske pravoslavne crkve. Kripta ima četiri ulaza, a jedan od njih nalazi se u blizini Hristovog raspeća.

Blagoslov za izgradnju kripte dao je počivši patrijarh Pavle. Izgradnja je počela 2001. godine, a da bi kripta bila urađena izvađeno je oko 15.000 kubika zemlje. Već 2002. godine bio je završen plafon kripte, a pod Hrama bio je spreman za božićnu liturgiju.

Od tada pa do danas, posetioce bez daha ostavlja njena nesvakidašnja proporcija, umetnička obrada i raskošan izgled.

Prvi patrijarh koji je sahranjen u Kripti jeste Njegova Svetost Patrijarh Irinej (1930. – 2020.).

Izvor: hramsvetogsave, politika

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading