NEVEROVATAN I JEDINSTVEN MUZEJ OLDTAJMERA U SRBIJI Proizvedena 1938. godine "škodu rapid" vozili su nacisti u Drugom svetskom ratu (FOTO)

J. K.

10:02

Turizam 0

Na Sajmu automobila u Beogradu posebno mesto zauzimaju stari lepotani koji papreno koštaju.

NEVEROVATAN I JEDINSTVEN MUZEJ OLDTAJMERA U SRBIJI Proizvedena 1938. godine "škodu rapid" vozili su nacisti u Drugom svetskom ratu (FOTO)
Foto: Rina

 

Mnogi vozači gaje posebnu ljubav upravo prema oldtajmerima, a za sve njih u Preljini kod Čačka smeštena je prava poslastica, jer se tu nalazi Muzej škodinih automobila. Crvena “felicija” kabriolet iz šezdesetih godina prošlog veka jedna je od deset ukupno sačuvanih u celom svetu i nalazi se u ovom muzeju, u svom punom sjaju, ali i voznom stanju.

To je bio jedinstven kabriolet u Evropi u to vreme. Pronašli smo ga u Češkoj i vredni majstori su izvršili kompletnu restauraciju i on je sada ponos ovog muzeja. Ima jedinstven dizajn, mekani i tvrdi krov, a motor od 1000 kubika tih šezdesetih godina bio je izuzetno jak”, kaže Brano Veljančić ispred kompanije “Auto Čačak”.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kao i većina tadašnjih automobila škode su bile benzinci, vozile su se po celoj Evropi, a u njihovoj udobnosti tada je uživao viši stalež. Još jedan vremešni lepotan koji je izložen u Preljini jeste “škoda tudor”, star skoro osam decenija.

“Svim oldtajmerima koje smo pronašli, motor je bio u izuzetnom stanju, a enterijer odlično urađen. Skoro svi automobili imaju kožna sedišta i vidi se da je udobnost bila visoko pozicioniran kriterijum prilikom proizvodnje”, rekao je Brano koji je i lično radio na restauraciji ovih škodinih vozila.

U Muzeju škodinih automobila nalazi se deset vozila, većina ih je kupljena u Češkoj, a kao oldtajmeri oni dostižu izuzetno visoku cenu na tržištu.

Oni vrede više nego pojedina nova vozila, u pitanju su desetine hiljada evra. Imali smo čak i ponudu od pojedinih posetilaca da im prodamo feliciju kabriolet, ali od ovih vozila ništa nije na prodaju”, izjavio je Brano i dodaje da ovde nije kraj, već da je Muzej dobio još jedno pojačanje.

“U pitanju je “škoda rapid” napravljena 1938. godine, koji je vožen za vreme Drugog svetskog rata, koristili su ga nacisti, a partizani su ga kasnije otuđili. To je najstariji auto koji se nalazi ovde”, naglašava Brano.

Neki automobili nakon godina vožnje i hiljade kilometara puta ostavljenih iza sebe, završe na otpadu ili kao staro gvožđe, a samo retki postaju – oldtajmeri. Da su škodini automobili itekako izdržljivi dokaz je i “škoda oktavia” novije proizvodnje, koja se našla u muzeju jer je prošla neverovatnih – milion kilometara.

Komentari(0)

Loading