BAJKOVITA KULA NA SEVERU SRBIJE Pogled sa nje pruža se širom banatske ravnice

Lepote Srbije

14:00

Turizam 1

Vršačka kula je tvrđava u Srbiji iz XV veka čiji se ostaci uzdižu na visini od 399 m nmv, na Vršačkom bregu iznad grada.

BAJKOVITA KULA NA SEVERU SRBIJE Pogled sa nje pruža se širom banatske ravnice
Printscreen

Smatra se da je kompleks zadužbina Đurđa Brankovića, nastala nakon pada Smedereva. Najočuvaniji deo tvrđave je donžon kula, ali su pronađeni, a zatim i obnovljeni ostaci bedema, palate, polukružne kule i peći. Tokom arheoloških istraživanja krajem 20. veka, otkriven je veliki broj pokretnih nalaza.

Kula je često bio meta osvajanja i razaranja, naročito tokom XVI i XVIII veka, zbog čega su obavljeni obilni konzervatorsko-restauratorski radovi krajem XX i početkom XXI veka. Tom prilikom su Donžon kula, kao i određeni delovi bedema i kula, obnovljeni i dozidani.

Vršački zamak se nalazi pod zaštitom države i proglašen je nepokretnim kulturnim dobrom od velikog značaja i zaštićen kao spomenik kulture od 1948. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Odluka o kompletnoj rekonstrukciji zdanja donesena je na sastanku uprave 4. marta 2009, godine kada je odlučeno da se potpuno rekonstruiše prvobitno zdanje sa Donžon kulom, zidovima i malom kulom, te da se ime zdanja promeni u Vršački zamak. 

BAJKOVITA KULA NA SEVERU SRBIJE Pogled sa nje pruža se širom banatske ravnice Printscreen
 

 

Radovi su počeli naredne 2010. godine i završena je prva faza radova koja je obuhvatila potpunu rekonstrukciju Donžon kule ili Vršačke kule, kako je ranije bila poznata, sa dodatkom manje zgrade pored nje, tzv. Kapija kule, regulisanjem zidarskih radova, izgradnjom unutrašnjih nivoa Donžon kule sa postavljanjem krova. Ujedno nastavljeni su radovi na drugim delovima zamka — zidinama i maloj, obloj kuli.

Druga faza je trebalo da bude završena 2011. godine i trebalo je da obuhvati izgradnju zidova i male kule, kao i uređenje celog kompleksa u turističko-sportski centar sa muzejom, osmatračnicom sa vidikovcem u Donžon kuli, kao i restoranom unutar zidina, i prostorijama za kulturno-umetnička dešavanja, uz postavljanje staklenog krova nad dvorištem zamka. Do sada je delimično realizovana umetnička galerija sa stalnom postavom. Kamin u vrhu same kule i dalje nije obnovljen. A što se tiče restorana i staklenog krova, to takođe nije realizovano. Galerija je zatvorena do daljnjeg.

Tokom avgusta 2021. otpočela je rekonstrukcija kule u trajanju od šest meseci.

 

Komentari(1)

Loading
Pawel

14.05.2022 18:12

Prelep zamak https://youtu.be/aUoYMm57CPk