JEDNA OD NAJLEPŠIH REKA U SRBIJI Đetinja formira prelepu klisuru koja svojom lepotom privlači mnoge zaljubljenike u prirodu (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Đetinja je reka koja nastaje na obroncima planine Tare, u Pustom polju kod sela Kremna na mestu gde se spajaju reke Bratešina i Konjska reka, kao i Užički potok i Tomića potok. Reka protiče kroz Užice a kod Požege se, nakon 75 km, spaja sa rekom Moravicom i tako nastaje reka Zapadna Morava.

JEDNA OD NAJLEPŠIH REKA U SRBIJI Đetinja formira prelepu klisuru koja svojom lepotom privlači mnoge zaljubljenike u prirodu (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Teorije o poreklu imena


Najverovatnije objašnjenje porekla imena reke Đetinje se zasniva na starinskom nazivu Cetina što znači Konjska reka. Jedna od reka od kojih Đetinja nastaje se i danas zove upravo tako - Konjska reka.

 

Osobine

U gornjem toku, sve do Užica reka teče kroz veoma atraktivnu klisuru koja ima i neke odlike kanjona. U svom toku ima dve velike pećine. U klisuri se nalazi pećina Megara, a nizvodno od Užica je poznata Potpećka pećina. U klisuri Đetinje se nalazi i nekoliko izvora tople vode.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na reci postoje tri veštačka jezera. Dva Velika i Mala brana se nalaze blizu Užica, a nastala su na prelasku iz 19. veka u 20. vek, kada je započa elektrifikacija ovog mesta. 1900-te godine, u Užicu je izgrađena hidroelektrana, jedna od prvih na svetu, samo 5 godina posle one na Nijagarinim vodopadima. Ubrzo su izgrađene još dve, a danas su sačuvane hidreoelektrane na Gradskoj plaži i u Turici. Najveće jezero na Đetinji je jezero Vrutci, koje je nastalo 1984. godine gradnjom brane visoke 77 metara. Namena ovog jezera je stvaranje rezervi pijaće vode za potrebe Užica i okoline.

Klisura je značajna i po živom svetu. Veliki je broj retkih i endemskih biljnih vrsta koje su ovde sačuvane. Klisura je poznata kao jedan od prostora najbogatijih dnevnim leptirima, a nije retkost naići na srne, lisice, vidre i druge šumske životinje.

JEDNA OD NAJLEPŠIH REKA U SRBIJI Đetinja formira prelepu klisuru koja svojom lepotom privlači mnoge zaljubljenike u prirodu (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

U klisuri Đetinje i okolini je nađeno više ostataka naseobina iz najranijih perioda ljudske civilizacije. U rimsko doba ovde se nalazilo i rimsko utvrđenje. Na brdu iznad Užica se nalaze ostaci Užičkog grada, tvrđave nastale u ranom srednjem veku. Njena uloga je bila zaštita tadašnjih trgovačkih puteva koji su spajali jadransku obalu sa istokom. Porušena je 1863. godine miniranjem.

Na obali reke Đetinje se nalazio i srednjovekovni manastir Rujno (Rujan manastir Rujno), posvećen Svetom Đorđu, u kome se nalazila prva srpska štamparija. Tu je štampana prva srpska knjiga Rujansko četvorojevanđelje. Manastir su srušili Turci sredinom 16. veka.

Izvor: vikipedija

maglič

Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad

Turizam

12:00

14 jun, 2024

Mladi arheolog, Miloš Sretenović, sa diplomom u rukama obišao je mnoge zemlje sveta. Najjači utisak na njega je ostavila Južna Amerika i način života tamošnjih stanovnika, tako da kada se vratio u beogradsku kancelariju više ništa nije bilo isto. Intenzivno je počeo da razmišlja da svoj život promeni iz korena, a svoj san je i ostvario. Podno zidina srednjovekovne trvrđave Maglič kod Kraljeva realizuje projekat održive zajednice, u kom učestvuju volonteri iz svih zemalja sveta. Otkupio je imanje površine od oko pet hektara i tu napravio jedinstveni volenterski kamp u regionu – Magličgrad. Do sada je kroz Magličgrad prošlo oko 200 volontera iz čitavog sveta.

Komentari(0)

Loading