NAJŠUMOVITIJA PLANINA OVOG DELA BALKANA Predeli Jastrepca atraktivni su za ljubitelje prirode – planinare, izviđače, brdske bicikliste (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Jastrebac je planina koja se nalazi u južnom delu Srbije, na prostoru između Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja. Sastoji se od dva masiva, Velikog i Malog Jastrebca. Spada u rodopske planine. Od Kopaonika je odvojen Jankovom klisurom na reci Blatašnici.

NAJŠUMOVITIJA PLANINA OVOG DELA BALKANA Predeli Jastrepca atraktivni su za ljubitelje prirode – planinare, izviđače, brdske bicikliste (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Legenda kaže da Jastrebac svoje ime i pošumljenost duguje ptici grabljivici. Jedan jastreb svio je gnezdo na vrhu planine a prilikom leta ispadale su mu grančice po padinama na kojima su kasnije nikle šume.

Za sve šetače, planinare, bicikliste, skajranere, orijentirce, skvadoholičare, kao i ljubitelje aktivnog odmora ova destinacija svakako svojim položajem, lepotom i pogodnostima zavređuje da bar deo svog odmora posvetite sebi u njoj.

Dovoljno je da ukucate u GPS Jastrebac Lake Resort i vozilo će Vas dovesti do samog srca ulaska u ovaj zamalo pa zaboravljeni raj, čuvenu Planinu iz dela jednog od najvećih srpskih pisaca XX veka Dobrice Ćosića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jastrebac je najviša planina u blizini Kruševca, do koje se stiže preko sela Golovode, Lomnica i Buci. Inače predstavlja poseban turistički potecijal. Prostrana visoravan sa veštačkim jezerom leži na oko 650 m nadmorske visine, a od Kruševca je udaljena 20 km. Jastrebac je vrlo stara planina, koja je postojala još u tercijaru i uzdizala se iz tercijarnog mora kao veliko ostrvo. Najviši vrhovi «Đulica» 1491 m i «Pogled» 1481 m, predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja.

 


 

 

Jastrebac ima izvanredne klimatske uslove (osunčanost tokom cele godine, sveže vazdušne struje i nezagađenu sredinu) i upravo zahvaljujući ovako blagoj klimi i raznolikosti flore i faune, pruža izuzetne mogućnosti za odmor i planinarenje. Predeli Jastrepca atraktivni su za sve ljubitelje prirode – planinare, izviđače, brdske bicikliste i dr.

Jastrebac je najšumovitija planina ovog dela Balkana. Odlikuje se obilnom listopadnom i četinarskom šumom i jedinstveno je stanovište belih breza. Planina nudi i korisne šumske plodove posebno pečurke i lekovito bilje, tako da je pravi raj za gljivare i sakupljače lekovitog bilja.

TURIZAM I LOV

Izletište „Jastrebac" se nalazi na 480 m nadmorske visine i raspolaže dobrim smeštajnim kapacitetima. Veštačko jezero omogućava kupanje u letnjim mesecima, a zimi gostima stoji na raspolaganju ski lift sa ski stazom dužine 300 m. Ubraja se u kategoriju lakih staza, a nalazi se na nadmorskoj visini od 560 m.

U podnožju Jastrepca nalaze se brojni lekoviti mineralni izvori, Ribarska Banja sa savremenim rehabilitacionim centrom, Lomnička „kisela voda", Belovodski kiseljaci i dr.

Omiljene planinarske maršrute su do „Bele Stene“ (1257 m), „Stracimira“ (1390 m), „Maznice“ (1140 m), kao i izleti do „Majorove česme”, česme „Dve sestrice”, stare crkve Sv. Petke, ”Doline breza”, srednjevekovnog utvrđenja „Gradac”...

 

 

Lovište "Veliki Jastrebac" nazvano je po planini Veliki Jastrebac, čiju teritoriju pokriva svojim većim delom. Od Kruševca je udaljeno 23 km. Lovište je osnovano 1948. god, a još su u 19. veku postojali podaci o bogatstvu ove planine brojnom i autohtonom divljači.

U centralnom delu planine, u dolini Lomničke reke, nalazi se uzgajalište krupne divljači visoke trofejne vrednosti. Lovci mogu da love jelena, divlju svinju i srndaća. U okviru lovišta "Veliki Jastrebac" nalazi se izletište sa jezerom i ugostiteljskim objektima, lovačkom kućom i ostalim lovno-tehničkim objektima, koji zadovoljavaju standarde lovnog turizma.

Izvor: Niste znali

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading